Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Eleine en Ignea in De Verlichte Geest – Kortrijk (BE) – 15 oktober 2024

“Met zijn vieren synchroon headbangen zorgde voor het nodige showelement en uiteraard reclame voor de betere shampoo”
Eleine in De Verlichte Geest - Kortrijk 2024 - © Tanja De Clercq
Het Zweedse Eleine is nog steeds bezig met de We Shall Remain Tour 2024 waar het in 2023 uitgebrachte album ‘We Shall Remain’ in het spotlight wordt gezet. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Oekraïense Ignea. Wat hebben beide bands gemeen? Een dame als zanger. Bij Eleine is dat oprichter Madeleine “Eleine” Liljestam en bij Ignea is dat Helle Bogdanova.
17 oktober 2024 I Tekst: Koen De Waele; fotografie: Tanja De Clercq

Wie ooit nog in De Verlichte Geest geweest is, zal zich dat zaaltje nog voorstellen dat verbonden was aan café De Verlichte Geest in Roeselare. In 2023 ontfermde de sloophamer zich daarover en verhuisde alles een nieuwbouw in Kortrijk waar het verhaal nu verderloopt onder de naam DVG-club. De daaraan verbonden bar bestaat nog steeds als De Verlichte Geest. Onthoudt de naam want er worden nog meer concerten gegeven dan vroeger. Het was er ook wel eventjes zoeken naar de zaal want deze bevindt zich ergens in de heropgewaardeerde voormalige fabrieksgebouwen. Gelukkig stond alles goed aangeduid. Leuke zaal trouwens die zowat een jeugdhuissfeertje oproept en een drankaart heeft waar zelfs uitsmijters als Tripel Karmeliet en Orval aan erg democratische prijzen (lees 4,5 euro) te verkrijgen zijn.

Het Oekraïense Ignea mag aftrappen. De band bevindt zich in het spectrum van progressieve en symfonische metal met heel wat oosterse folk invloeden. Het bandje waar deze van werden afgespeeld, liep perfect synchroon met de muziek. Zangeres Helle Bogdanova ging qua kledij en schmink wat de gothic richting uit. Maar haar heldere zang en furieuze grunts werden perfect gebracht. Naast een boomlange gitarist en een even lange keytar speler was het alsof ze op haar knieën zat. Er was best wat animo en interactie vanuit een enthousiast publiek. Maar behalve Helle stond de rest van de band er tamelijk statisch bij. Het meest onroerende moment was toen Helle oproep om het Oekraïense volk te blijven steunen tot het einde het van de oorlog.

Er kwam heel wat meer beweging op het podium toen Eleine opkwam. Hoewel het hun eerste tour als headliner was, leek je al een geoliede machine op het podium te zien met toch wat diehard fans die elk nummer konden meebrullen. Madeleine had een nauwsluitende broek en topje aan met Midden-Oosters goudkleurige versiering rond de heupen. Met regelmaat vertoonde ze een soort van heupwiegende verleidelijke buikdans. Evenveel als ze de aanwezigen opriep om de handen omhoog te houden of mee te klappen, wat gretig respons kreeg. De rest van de band droeg sporen van zwarte make-up en was even beweeglijk als hun frontdame. Met zijn vieren synchroon headbangen zorgde voor het nodige showelement en uiteraard reclame voor de betere shampoo, behalve dan de drummer wiens haardos zich vooral op de kin bevond.

Een rookmachine en ventilator in het midden van het podium om de haren te wapperen, maakte het helemaal af. De meeste meeval kregen ze met de nummers ‘We Are Legion’ dat een eerbetoon aan het legioen van Eleine-fans is en afsluiter ‘We Shall Remain’. Ambiance verzekerd en een honderdtal aanwezigen gingen met een voldoen gevoel naar huis.