Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wind Rose – Trollslayer
Napalm Records
Release datum: 4 oktober 2024
“Op de dag van release start de glorieuze tournee met Powerwolf en HammerFall en dat zal dit ondernemende vijftal vast geen windeieren leggen.”
8/10
Vera Matthijssens I 8 oktober 2024

In het steeds verder aftakkende metalen genre onderscheiden we bands met verschillende bedoelingen. Sommige bands etaleren hun kunde via progressieve wendingen en technisch vernuft. Andere bands graven diep in de menselijke ziel om zich te wentelen in weemoed en pessimistische gedachten. Nog anderen willen je in trance brengen. Er is dan ook nog een categorie die als een bulldozer over je heen walst, maar verder weinig afwisseling biedt. Maar veruit het makkelijkst te consumeren aanbod vinden we bij power metal. Daar zitten bands tussen die louter puur entertainment voor ogen hebben om al je zorgen even te vergeten. Wind Rose behoort tot deze laatste categorie en we zien hun ster dan ook rijzen met elk nieuw album dat ze uitbrengen. Er is duidelijk nood aan vertier, terwijl het bier rijkelijk vloeit en de aanwezigen herschapen worden in een dansende meute.

Wind Rose houdt goed voor ogen wat hun fans willen en voegt er telkens nog wat extra aan toe om de faam uit te breiden. Twee jaar na ‘War Front’ is er dan ook het zesde album over dwergen op een bedje van vlotte krachtmuziek met enige folkloristische ornamenten op tijd en stond. Naast dwergen vindt de band inspiratie in videogames en films om de songs van teksten te voorzien. ‘Trollslayer’ bestaat uit negen vlotte songs die aanstekelijk en meezingbaar zijn. De productie was in handen van Lasse Lammert die ook Alestorm al jaren onder handen neemt en dat staat borg voor een gladde, maar adequate sound. De heren zijn live flamboyant uitgedost, maar het dient gezegd dat Francesco Cavalieri een stem als een klok heeft en zowel clean als in grunts een erg sterke indruk nalaat. Na een vrij lange intro horen we in ‘Dance Of The Axes’ al zowel cleane als ruwere zang. Er horen natuurlijk drinkliederen bij en ‘The Great Feast Underground’ doet echt aan Korpiklaani denken. In ‘Rock And Stone’ wordt de titel (veel te veel) herhaald. Dit nummer is voor de gemeenschap van de videogame ‘Deep Rock Galactic’. Snelle songs zijn het allemaal, met ‘Trollslayer’ als titelsong en geïnspireerd door een ouder bordspel dat ‘Warhammer’ heet. Verrassen doet Wind Rose wel in de langere, epische afsluiter ‘No More Sorrow’ dat we spontaan uitroepen tot favoriet. Op de dag van release start de glorieuze tournee met Powerwolf en HammerFall en dat zal dit ondernemende vijftal vast geen windeieren leggen.