Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ad Infinitum – Abyss
Napalm Records
Release datum: 11 oktober 2024
“Natuurlijk moet een band continu blijven evolueren, maar dat moet dan wel de goede richting in gebeuren en ik kan me levendig voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd zal zijn van wat ‘Abyss’ te bieden heeft.”
7.5/10
Sjak Roks I 31 maart 2023

Het rondom zangeres Melissa Bonny gevormde gezelschap Ad Infinitum is een erg productief clubje, daar ze binnen een periode van vier jaar evenzovele plaatjes hebben uitgebracht. De eerste “Chapter”-trilogy werd in 2023 afgerond en een jaartje later wordt met deze ‘Abyss’ het startsein gegeven voor de volgende trilogie. Zoals op de eerste drie platen al te merken was is de muzikale koers van de band behoorlijk aan het veranderen daar in de pure symfonische metal zoals die op ‘Chapter 1 – Monarchy’ te vinden was steeds meer moderne metal- en pop-invloeden te vinden zijn. Dat gaat op zich niet ten koste van de aanstekelijkheid van het song materiaal, wat naast de prima zang van frontvrouwe Melissa Bonny toch wel de grote kracht van de band is, maar ik kan me goed voorstellen dat fans van het eerste uur zich wel achter de oren gaan krabben. De uitgebrachte singles ‘My Halo’, ‘Outer Space’ en ‘Surrender’ zijn erg significante voorbeelden van deze subtiele koerswijziging en die nieuwe koers vraagt wel enige gewenning.

Mede dankzij de lekker lopende refreinen blijven de nummers snel hangen, maar het is stilistisch gezien wel redelijk wat verwijderd van wat Ad Infinitum op het eerste album liet horen. Natuurlijk moet een band continu blijven evolueren, maar dat moet dan wel de goede richting in gebeuren en ik kan me levendig voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd zal zijn van wat ‘Abyss’ te bieden heeft. De nummers an sich zijn lekker catchy, de muzikale invulling van het materiaal is uitstekend en Melissa Bonny bewijst andermaal een vocale kameleon te zijn die alles tussen grunt en ingetogen zangwerk prima beheerst. Zij is dan ook degene die nummers zoals bijvoorbeeld het heerlijke ‘Euphoria’ (dat voor mij persoonlijk het beste nummer van de gehele plaat is), ‘Anthem For The Broken’ en de reeds eerder genoemde singles naar een grotere hoogte weet te stuwen. ‘Abyss’ is daarmee een gedegen opvolger geworden voor ‘Chapter 3 – Downfall’, maar de band moet wel oppassen niet te ver door te gaan schieten met hun muzikale koerswijziging daar ze dan waarschijnlijk een deel van hun opgebouwde fanschare zullen gaan verliezen.