Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Black Dahlia Murder – Servitude
Metal Blade
Release datum: 27 september 2024
“Een fantastische start voor het tweede hoofdstuk van deze unieke band, die laat zien dat ze nog vele jaren kunnen blijven draaien en een mooi eerbetoon aan de herinnering van Trevor”
8.5/10
Koen de Waele I 3 oktober 2024

Op 12 mei 2022 maakte The Black Dahlia Murder bekend dat hun frontman, Trevor Strnad, op 41-jarige leeftijd was overleden. Ondanks dit verlies gingen ze door met enkele optredens, waarbij gitarist Brian Eschbach de microfoon overnam en Ryan Knight na zes jaar afwezigheid als tweede gitarist bij de band terugkeerde.

Nu, vier jaar na hun album ‘Verminous’, brengen ze een gloednieuw album uit met de titel ‘Servitude’. Hoewel het niet helemaal duidelijk is of de titel verwijst naar dienstbaarheid aan hun fans, is één ding zeker: Eschbach is een waardige opvolger van zijn vriend Trevor. Dit wordt meteen duidelijk bij het openingsnummer ‘Evening Ephemeral’. Na het geluid van een regenbui en zacht gitaargetokkel barst een krachtige schreeuw los. Eschbach heeft zich de zangstijl van Trevor eigen gemaakt, wat resulteert in een lang verhaal met veel afwisselende zangtonen. Enkel die superhoge tonen van Trevor worden niet gehaald.

Een snelle maar melodieuze gitaarsolo bewijst dat TBDM nog steeds een voorliefde heeft voor Zweedse death metal, met elementen van de ruigere Amerikaanse variant daartussenin. Dit hebben ze inmiddels geperfectioneerd na tien albums.

De volgende twee nummers, ‘Panic Hysteric’ en ‘Aftermath’, vormen een stevig drieluik. ‘Cursed Creator’ voegt meer spanning toe aan de zanglijnen en laat hun liefde voor horrorverhalen duidelijk zien. Een kort akoestisch intermezzo leidt het tweede deel van het album in, waarin agressie en melodie nog steeds hand in hand gaan. ‘Mammoth’s Hand’ is iets trager maar brengt een flinke dosis groove met zich mee. Al met al is ‘Servitude’ een fantastische start voor het tweede hoofdstuk van deze opvallende death metalband, die laat zien dat ze nog vele jaren kunnen blijven draaien en een mooi eerbetoon vormt aan de herinnering van Trevor.