Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Blackberry Smoke & Bones Owens in 013, Tilburg – 17 september 2024

“De slidegitaarstukken van Benji Shanks vind ik zo gaaf en dan de 2 of zelfs soms 3 stemmige gitaar stukken zijn hele welkome momenten op deze toch al fijne avond”
Blackberry Smoke live in 013, september 2024 - © Dirk van de Heuvel
Als ik eens geen bak herrie aan mijn kop wil hebben, muzikaal gezien, dan zet ik graag af en toe southern rock, country of blues op en laat dat nou net allemaal in de muziek van Blackberry Smoke zitten. Ik heb ze nog nooit live gezien, maar ik krijg vanavond de kans om deze goeie band uit Atlanta, Georgia te aanschouwen en daar heb ik zin in. Samen met voorprogramma Bones Owens stonden ze op 17 september in 013, Tilburg. En wij waren erbij.
27 september juni 2024 I Tekst Perry Boleij | fotografie: Dirk van de Heuvel

We beginnen de avond met Bones Owens (Caleb Owens), geboren in Missouri. Hij groeide op met country- en gospelmuziek en later bluegrass rock en folk, nadat hij op 10 jarige leeftijd gitaar ging spelen en op zijn dertiende begon hij al liedjes te schrijven. Hij is sessie- en tourgitarist geweest voor onder andere Bon Jovi en Mikky Ekko. Als solo artiest maakt hij alternatieve roots rock. De band bestaat uit 3 man, een drummer (Doy Gardner) die zo hard mept, dat zijn drumstel uit elkaar valt, een bassist (Sonny Remlinger) die ook de toetsen bedient, en zanger / gitarist Bones Owens, die behoorlijke vette riffs produceert.

Owens speelt zonder plectrum. Dat zie je niet zo gek vaak op een elektrische gitaar, maar het klinkt lekker ruig. Hij heeft een half uurtje en die gebruikt hij ook heel goed om zichzelf te etaleren. Dat zie ik terug als ik om een uur of elf langs de merchstand van de in Nashville werkende en wonende artiest loop. Daar is het best druk en dat is het resultaat van hard werken. Een goede passende opener voor de hoofdact van vanavond.

Blackberry Smoke is die hoofdact en met ‘All Over The Road’ beginnen ze meteen voortvarend. Deze band heeft dit jaar een behoorlijke klap moeten verwerken, want drummer Brit Turner is in maart op 57 jarige leeftijd overleden aan een zeer agressieve vorm van hersenkanker. Hij was niet alleen drummer in de band, maar ook broer van bassist Richard. Maar ondanks dat gaat de band gestaag en met veel plezier en energie door en dat vind ik altijd mooi om te zien. Ze hebben sinds een maand of 7 een nieuw album uit genaamd ‘Be Right Here’ en daar komt het 2e nummer van ‘Hammer And The Nail’ vanaf En van dit album zullen nog 4 nummers volgen.

Met 8 albums, 4 EP’s en een live album hebben de heren best wat om uit te kiezen. Ik hoor nummers voorbij komen van 6 albums en 1 EP, maar met 6 nummers van ‘The Whippoorwill’ komt het album uit 2012 het meest aan bod. En een van mijn favorieten speelt deze geweldige band ook, namelijk ‘One Horse Town’, met de stem en gitaarlicks van Charlie Starr, de gitaarriffs en de smile van Paul Jackson de bonkende bas van Richard Turner. Brandon Still vult het allemaal heel mooi op met zijn toetsen.

De slidegitaarstukken van Benji Shanks vind ik zo gaaf en dan de 2 of zelfs soms 3 stemmige gitaar stukken zijn hele welkome momenten op deze toch al fijne avond. En dan vergeet ik bijna drummer Kent Aberle, die alles heel netjes dichttimmert. Het publiek zingt alles mee als de zanger daar om vraagt of gewoon stopt met zingen. Die interactie is geweldig tussen orkest en zaal. De band heeft ook nog een cover voor ons in petto namelijk ‘Willin’’ van Little Feat. Met ‘Ain’t Much Left Of Me’ is er dan een einde gekomen aan dit muzikale samenzijn. Jammer, want dit zijn toch wel de krenten uit de pap.

De setlist van vanavond:
1. All Over The Road
2. Hammer And The nail
3. Good One Comin’ On
4. Like I Am
5. Hey Delilah
6. Let It Burn
7. Like It Was Yesterday
8. Crimson Moon
9. Waiting For The Thunder
10. Sleeping Dogs
11. Azalea
12. Everybody Knows She’s Mine
13. Till The Wheels Fall Off
14. Too High
15. Ain’t Got The Blues
16. Run Away From It All
17. Free On The Wing
18. One Horse Town
19. Little Bit Crazy
Toegift:
20. Other Side Of The Light
21. Willin’ (Little Feat cover)
22. Ain’t Much Left Of Me