Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolfheart – Draconian Darkness
Reigning Phoenix Music
Release datum: 6 september 2024
“Het is dus weer een bijzonder geslaagd album van deze heren die – terwijl we dit schrijven – al begonnen zijn aan een succesvolle Finse tournee. Later dit jaar gaan ze in de rest van Europa op pad met Dark Tranquillity en Moonspell en dat is een sterk trio dat we niet willen missen!”
8.8/10
Vera Matthijssens I 27 september 2024

We kennen Tuomas Saukkonen allemaal als een bijzonder actieve, getalenteerde componist en zanger/gitarist van meerdere constellaties, maar Wolfheart is sinds 2013 de hoofdband waarin hij alle ideeën kwijt kan. Intussen zijn Dawn Of Solace en Before The Dawn ook terug tot leven gewekt, maar dat is een ander verhaal. We focussen ons nu op het zevende studioalbum ‘Draconian Darkness’ van Wolfheart. Zowat elke twee jaar verrast de Finse melodieuze death metal band ons immers met nieuwe songs om te leren kennen.

De welbekende Wolfheart sound zegeviert ook op dit album in al zijn glorie. Tuomas’ sappige grunts worden op een bijzonder fraaie manier meer en meer afgewisseld met cleane zangpartijen van zijn bandmaten Lauri Silvonen (bas) en Vagelis Karzis (uit Griekenland afkomstige lead gitarist). Op die manier ontstaat er een knap evenwicht tussen het ruwe van death metal en de weemoed waar de muziek van Wolfheart toch ook een patent op heeft. Opener ‘Ancient Cold’ start met zware orkestratie om de belangrijke rol van Saku Moilanen te benadrukken, daarna is het beest los met de typische grofkorrelige grunts van Saukkonen. Maar eigen aan deze band zijn ook de catchy refreinen, meestal deels clean gezongen en pakkend. Het tempo blijft hoog in het hakkende ‘Evenfall’, maar ‘Burning Sky’ kondigt zich aan met akoestische gitaren en slepende leads. Daarna geeft men er een lap op waarbij strak gemusiceerd wordt. Afwisseling is troef, maar alles loopt vloeiend in elkaar over, zodat een Wolfheart album toch een vrij toegankelijke belevenis blijft. De band kruidt de voortvarende songs met melodieuze, maar stevige gitaarsolo’s en een mooi voorbeeld van verrassende songs zijn het dramatisch getinte ‘Scion Of The Flame’ en de majestueuze afsluiter ‘The Gale’. Daar slaagt bassist Lauri erin qua cleane zang erg verrassend uit de hoek te komen op een manier die nieuw is voor Wolfheart. Het is dus weer een bijzonder geslaagd album van deze heren die – terwijl we dit schrijven – al begonnen zijn aan een succesvolle Finse tournee. Later dit jaar gaan ze in de rest van Europa op pad met Dark Tranquillity en Moonspell en dat is een sterk trio dat we niet willen missen!