Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Xalpen – The Curse of Kwányep
Black Lodge Records
Release datum: 24 maart 2023
“Het merendeel van de band resideert momenteel in Zweden maar de Zuid-Amerikaanse authenticiteit blijft aanwezig. Net zoals de oprechtheid in black metal waar de heldere productie laat horen dat het genre in 2023 nog steeds spannend en actueel blijft klinken”
8.3/10
Koen de Waele I 10 maart 2023

Sinds het Chileense Xalpen tekende bij het Zweedse label Black Lodge Records, gaat het de band voor de wind. Twee jaar na het volwaardige debuut ‘Sawken Xo’on’ is er al de opvolger ‘The Curse of Kwányep’. De basis van de band is het trio Keykròk (gitaar en zang) / Tarem-Keláash (bas en zang) en Koch-Keul (drums). Door de jaren heen verwierf het trio iets wat je als cultstatus kan beschouwen en hun sjamanistische black metal sloeg enorm aan. Zo konden ze op de nodige gastbijdragen rekenen waarbij de bekendste naam George Emmanuel (ex-Rotting Christ, ex-Chaostar) is.

Nog steeds is de gelijkenis met Watain aanwezig maar dat komt omdat beide bands in hetzelfde vaarwater zitten met die duistere, snelle en agressieve black metal. Xalpen doet dit met een ondoordringbare muur van riffs en extreem snelle drums die het hele album door present zijn. Toch slaagt de band erin om origineel voor de dag te komen en durven ze het aan om ook langere nummers te maken. Een voorbeeld hiervan is het bijna tien minuten durende titelnummer zelf. Na een zachter begin barst alles los in een onvervalste black metal orgie. Er wordt voortdurend heen en weer gespeeld met tempowisselingen en halverwege volgt een break waar fluisterstemmen, zachte gitaren en windvlagen een sjamanistische geestbezwering laten horen om dan terug steeds maar in snelheid opbouwend verder te gaan. Die opbouw van spanning komt later nog eens terug in de alweer langere nummers ‘Kash Wayèwèn Qèr’ en ‘Moon-Woman’. Afsluiter is het verbazend krachtige en punkachtige ‘Diabolica’, een Angeles del Infierno cover.

Het merendeel van de band resideert momenteel in Zweden maar de Zuid-Amerikaanse authenticiteit blijft aanwezig. Net zoals de oprechtheid in black metal waar de heldere productie laat horen dat het genre in 2023 nog steeds spannend en actueel blijft klinken.