Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Xalpen – Sawken Xo On
Black Lodge Records
Release datum: 30 juli 2021
“Muzikaal durft de band wel eens in herhaling vallen maal al bij al is dit debuut best een aanrader te noemen en daar is vooral vocale omkadering verantwoordelijk voor.”
7.8/10
Koen de Waele I 14 juli 2021

Chili is een land dat ondertussen al talloze metalbands heeft voortgebracht. Eén ding hebben de meeste gemeen en dat is dat het allemaal de extreme richting uitgaat. De vijf leden van Xalpen hebben zichzelf nogal onuitspreekbare namen gegeven zoals Keykròk, K´awx of Tarem-Keláash. Blijkbaar is die laatste ook wel gekend onder de naam Alvaro Lillo die momenteel in Duitsland leeft en live als bassist met Watain op het podium staat.

Xalpen zelf werd in 2014 opgericht en bracht na enkele EP’s, een split en een demo in 2020 hun debuutplaat ‘Sawken Xo´on’ uit bij Morbid Skull Records uit San Salvador. Ondertussen werd de band opgepikt door het Zweedse Black Lodge Records die hun debuut opnieuw uitbrengt.

Je hoort een vage gelijkenis met Watain en dat kan je wat beschouwen als die tweede golf van black metal die donker, snel en agressief klinkt. De zang mag dan wel wat richting black metal uitgaan, ook een death metal grunt zit er zeker in. Met maar liefst vier leden die achter de micro staan, is de zang met voorsprong het meest opvallende op het album. Soms krijgt het zo een occulte sjamanistische sfeer. Maar het zorgt ook voor heel wat afwisseling. Al van bij opener ‘Devourer Of Light (Ya´alwe Kar-t´en)’ hoor je die alternatie tussen een black metal krijs en een death metal grunt.

Xalpen probeert geen nieuwe zaken uit maar volgt mooi de gekende donkergeblakerde paden. Maar dat doen ze wel goed. ‘Dark Nights of Winter (On Stekenjhio’ joshckek)’ klinkt echt zo duister als een pikzwarte gure winternacht. De  bijna tien minuten durende afsluiter ‘The Formidable Fumes of Hell-Fire (On Tohown Tahner On K´ar Xawqekyen)’ vormt op zich een mooi epos dat trager begint maar waar de repeterende ritmes je stevig vastgrijpen. Muzikaal durft de band wel eens in herhaling vallen maal al bij al is dit debuut best een aanrader te noemen en daar is vooral vocale omkadering verantwoordelijk voor.