Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
X Raiders – Weltschmerz ‘89
Suburban Records
Release datum:  31 januari 2020
Tekst: Koen de Waele – 16 januari 2020
“Het nummer dat er tussenuit springt is het als hitsingle verschenen ‘Wasted’. Dit moet zowat het zaligste (punk) rock nummer zijn dat de laatste jaren werd voortgebracht uit de lage landen.”
8.5/10

‘Weltschmerz ‘89’ is het nieuwe album van deze Nederlandse rockers. Voor de nieuwsgierigen onder jullie: Weltschmerz is letterlijk vertaald wereldpijn. 1989 is het geboortejaar van de bandleden. Het album zelf werd opgenomen in de Wisseloord Studio’s met Attie Bauw als producer. Attie heeft in het verleden al gewerkt met Judas Priest maar ook met De Staat. Dat wil al wat zeggen. De band heeft het album live opgenomen waardoor hun sterkste troef duidelijk aanwezig is. En dat betekent exploderen op het podium. Wie hun al gezien heeft op Zwarte Cross en FortaRock kan dit beamen. Hun wilde rock met een hevige punkattitude doet wat denken aan Turbonegro. De albumhoes laat dan ook een rasechte Turbojugend zien.

Waar het hier vooral om draait is de muziek. Elf doortastende reguliere nummers en ‘Blood On The Beach’ als extraatje. Een intense dosis lekker klinkende en stevige (harde) rock. Met vooral de nadruk op het laatste. Het eerste nummer ‘Chop Some Wood’ is nog een beetje aftasten maar vanaf het tweede ‘Meat Market’ gaat het helemaal loos. De catchy refreinen maken het helemaal af. Zanger Daniel Polman heeft op sommige nummers datzelfde grote bakkes als grootmeester van de rock Danko Jones. En dat is als een dik compliment bedoeld. Het nummer dat er tussenuit springt, is het als hitsingle verschenen ‘Wasted’. Dit moet zowat het zaligste punkrock nummer zijn dat de laatste jaren werd voortgebracht uit de lage landen. De nummers volgen elkaar heel snel op zonder eens stilte van enkele seconden. Dat benadrukt dat live gevoel nog wat meer. Als je dus ergens leest dat XRaiders in de buurt optreedt, ga ze dus zeker bekijken. Live beloven ze nog meer vuurwerk.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.