Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolvespirit: “We komen echt overal spelen waar ze ons willen hebben!”

Wolvespirit is een Duits/Amerikaanse, female fronted hardrockformatie. Hun op (hard-)rock uit de jaren zeventig geschoeide muziek doet het bij onze Oosterburen erg goed. Onlangs bracht de band hun zesde album ‘Change the World’ uit. Hoog tijd om even bij te praten met de Amerikaanse zangeres Debbie en de Duitse toetsenist Oliver. En wonen ze nou wel of niet op een boerderij?
Erik Boter  Ι 28 januari 20212

In Duitsland gaat het prima met jullie populariteit, maar in Nederland hebben nog niet veel mensen van jullie gehoord. Kunnen jullie iets vertellen over de geschiedenis van Wolvespirit?
Debbie: Wolvespirit is vanaf 2006 actief en is eigenlijk gestart als coverband. Welke covers? Toch veel classic rock en hardrock.. Led Zeppelin en Deep Purple nummers, maar ook UFO bijvoorbeeld. Je weet wel, de lekkere nummers om te jammen.

Oliver: Mijn broer Rio (gitarist van Wolvespirit) en ik hebben eigenlijk altijd samen nummers gecomponeerd, zelfs voordat we in bands gingen spelen. We hebben dus wel eerst covers gedaan maar vrij snel zijn we overgeschakeld naar eigen materiaal omdat we dat toch het leukst vinden.

Debbie, jij bent in Amerika geboren. Wat bracht je naar Duitsland?
Mijn vader zat in het leger en was gestationeerd in Duitsland. Daar kwam hij ook mijn moeder tegen.. Toch ben in ik in de USA geboren maar de band met Duitsland is er dus, door het werk van mijn vader, altijd geweest. Mijn moeder is jong gestorven en uiteindelijk ben ik in Duitsland opgegroeid. In mijn hart ben ik zeer Amerikaans maar ik hou van beide landen en reis nog steeds veel heen en weer tussen Duitsland en Amerika.

In jullie promo die ik bij jullie album mocht ontvangen, las ik dat jullie met z’n allen op een boerderij samenleven. Hoe moet ik dat voor me zien? Zijn jullie zelfvoorzienend?
Debbie: Hahaha, het is geen boerderij! We hebben wel een grote tuin en een paar kippen. Maar ik snap wel wat je bedoelt want we wonen inderdaad met z’n allen bij elkaar.

Oliver: Het is natuurlijk erg prettig om creatief bezig te zijn met elkaar. Als ik ineens een goede inval heb, is bijna altijd de hele band aanwezig om daar meteen mee aan de gang te gaan. Daarnaast zijn we ook gewoon goede vrienden van elkaar, we zijn graag in elkaars gezelschap.

Zoals ik het hoor, injecteren jullie de muziek van Wolvespirit met invloeden van rockbands uit de jaren zeventig. Zien jullie dat ook zo?
Debbie: Absoluut! We houden allemaal erg van de muziek uit die tijd dus het is logisch dat je daarvan iets terug hoort in onze nummers.

Oliver: Maar het zijn niet alleen bands uit de zeventiger jaren die ons hebben beïnvloed. Ook modernere bands als Rage against the Machine en Muse hebben mij beïnvloed, net als een aantal groepen uit de Stoner hoek. Welke? Voornamelijk Clutch, Monster Magnet en Queens of the Stone Age.

Wie hebben jullie als muzikant het meest geïnspireerd?
Oliver: Jon Lord. Die man heeft zoveel voor mij betekend..

Debbie: Mijn grootste inspiratie is altijd Tina Turner geweest. En Ronnie James Dio.

De stad Nashville lijkt een centrale rol te spelen in jullie carrière. Jullie namen er regelmatig nieuwe muziek op. Vanwaar die liefde voor die stad?
Debbie: Ben je er wel eens geweest? Nashville is een ontzettend inspirerende omgeving voor muzikanten en liefhebbers van muziek. De muziek scene in Nashville is zonder overdrijven magisch. Je moet het meemaken om het te voelen. Daarom nemen we er zo graag op.

Wie zijn de belangrijkste songschrijvers van de band? Als je met z’n allen bij elkaar in een huis woont, kan ik me voorstellen dat jullie de liedjes samen maken?
Debbie: 99% van de nummers worden door de broers en mijzelf geschreven.

Oliver: Klopt. De manier waarop wisselt. Soms is een riff de basis voor een nieuw nummer waar Debbie de teksten later bij maakt, maar andersom gebeurt ook. Dan is de tekst er juist weer als eerste.

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst? Jullie wisselen nogal eens van drummer en bassist. Is deze line-up stabiel genoeg om te toeren?
Oliver: Deze line-up is erg stabiel! We hopen snel de boer op te kunnen om onze nieuwe songs live te spelen.

Denk je dan aan clubshows? Jullie zijn eerder als support van Uriah Heep onderweg geweest. Ik zou jullie zelf ook wel op een Fantasy Festival zien staan, zoals Castlefest in Nederland.
Oliver: We komen echt overal spelen waar ze ons willen hebben! In september staan we op Raimses Fest in Frankrijk, samen met o.a. The Darkness, Lucifer en Grand Slam. Dus ja, we zijn ook op festivals te boeken!

Willen jullie nog wat delen met onze lezers? Dit is je kans!
In koor: Keep the Faith!!