Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wizard – Metal In My Head
Massacre Records
Release datum: 19 februari 2021
“Wat ik wel een mooie zet vind is het opdragen van het nummer ‘Whirlewolf’ aan onze eigen Martjo Brongers, de gitarist van Vortex die in december 2019 plotseling overleed.”
5.9/10
Erik Boter I 06 februari 2021

Het Duitse Wizard timmert inmiddels ook alweer bijna dertig jaar aan de weg. De ‘true’ heavy metal band levert met ‘Metal In My Head’ alweer hun twaalfde studioalbum af. Ik kan me voorstellen dat het ietwat gedateerde geluid van de groep het erg goed doet in het thuisland. Daar bedoel ik niet de techniek mee, het album is prima geproduceerd en gemixed door Martin Buchwalter (o.a. Tankard en Destruction). Ook de muzikanten weten best hoe ze een instrument moeten vasthouden. 

Het gedateerde zit hem meer in de songteksten en -structuren. We horen over het algemeen snelle ritmes, dynamische drums, grootst opgezette en meezingbare refreinen en teksten die veelal over staal, strijd, vrijheid en zwaarden gaat. En over METL natuurlijk! METL!! Wanneer gaan die Duitsers nou eens normaal Engels zingen vraag ik mij hardop af. Het titelnummer ‘Metal In My Head’ is namelijk verre van slecht. Sterker nog, het is een prima track. Het is dan ook jammer te moeten constateren dat het refrein om zeep wordt geholpen door een koortje dat het steeds over ‘METL In My Head’ heeft. Met ‘30 Years Of Metal’ maakt Wizard het nog net een slagje bonter. Het nummer hangt werkelijk van clichés aan elkaar en kent een enorm zeikerig refrein. Gauw skippen maar. Nee, dan is het snelle ‘We Fight’ een heel stuk beter. Al kan het refrein van dit nummer mij ook niet pakken. ‘Firesword’ haalt in ieder geval een dikke voldoende. Lekkere riffs. Uitstekend, lekker houthakkend drumwerk van Sören van Heek. Ze kunnen het wel! Wat ik wel een mooie zet vind is het opdragen van het nummer ‘Whirlewolf’ aan onze eigen Martjo Brongers, de gitarist van Vortex die in december 2019 plotseling overleed. En het moet gezegd, het nummer is een mooie powerballad. Zanger Sven D’Anna doet extra zijn best en van een accent is in deze track niet zo heel veel te merken.

Wizard levert met ‘Metal In My Head’ een album af waar ik persoonlijk niet zo heel veel mee kan. Het is gemaakt voor liefhebbers van heavy metal die graag willen meezingen, vast geloven in True Metal en niet zoveel geven om de inhoud van de songteksten of de uitspraak ervan. ‘METLLLL!!!’