Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Within Temptation – Worlds Collide Tour Live In Amsterdam
Force Music Recordings
Release datum: 21 juni 2024
“Het optreden is te omschrijven als één groot hoogtepunt, maar het afsluitende drieluik vormt toch wel de climax van deze spectaculaire show.”
9/10
Sjak Roks I 9 juli 2024

Oorspronkelijk zou de co-headline tour van onze nationale trots Within Temptation en het Amerikaanse Evanescense reeds in 2020 plaatsvinden, maar de Covid-pandemie zorgde er voor dat deze plannen meermaals uitgesteld moesten worden. In 2022 was het virus dusdanig onder controle dat beide bands dan toch de hort op konden en op 22 november van dat jaar speelden ze in een afgeladen Ziggo Dome, in Amsterdam. Ruim anderhalf jaar later komt het memorabele optreden van Within Temptation dan eindelijk uit op DVD/BlueRay en CD, maar het dient te worden gezegd dat deze release het lange wachten meer dan waard is geweest. Al diegenen die op die avond lijfelijk aanwezig waren in de Ziggo, zullen kunnen beamen dat de band in grootse vorm was. Met name zangeres Sharon den Adel was op deze avond uitstekend bij stem en wist ook door haar charmante podiumpresentatie in no-time het uitzinnige publiek op haar hand te krijgen. Vanwege het co-headlinerschap was de show van Within Temptation beperkt tot zo’n vijfenzeventig minuten, waardoor de nadruk gelegd werd op de vele hits van de band en er met de toen net uitgebrachte single  ‘Don’t Pray For Me’ slechts één nieuw nummer gespeeld werd.

Het optreden is bijzonder fraai in beeld gebracht, waarbij met name de adembenemend mooie lichtshow erg goed naar voren komt. Natuurlijk is en blijft de muziek het belangrijkste, maar de “greatest hits” show die op deze avond ten beste gegeven wordt, staat natuurlijk garant voor een feestje. Er wordt gestart met ‘Our Solemn Hour’, waarna ‘Faster’ de vlam helemaal in de pan laat slaan. Helaas is Tarja Turunen niet fysiek aanwezig om het up-tempo ‘Paradise (What About Us?)’ te vertolken en wordt ze slechts op de achtergrond in beeld gebracht. Daar Evanescense toch al aanwezig is op deze avond wordt zangeres Amy Lee verleidt om een vocale bijdrage te leveren aan ‘The Reckoning’, wat ze zeker niet onverdienstelijk doet. Het lekkere ‘Raise Your Banner’ wordt ingeleid door Within Temptation’s blik op de situatie in Oekraïne en ook tijdens het nummer wordt er volop gezwaaid met de vlag van dat land. Sharon geeft tijdens de introductie van ‘Stand My Ground’ aan dat je vooral moet blijven vasthouden aan je eigen principes en dat wordt door het publiek luidkeels beaamd. ‘Supernova’ wordt opgedragen aan Sharon’s overleden vader en zorgt voor behoorlijk wat emotie bij de zangeres. Het optreden is te omschrijven als één groot hoogtepunt, maar het afsluitende drieluik vormt toch wel de climax van deze spectaculaire show. Het vanuit een zwevende stoel gezongen ‘All I Need’ is en blijft in al zijn eenvoud een subliem nummer, terwijl de megahits ‘Ice Queen’ en ‘Mother Earth’ de weergaloze performance op een gepaste manier afsluiten. Jammer dat het optreden beperkt is tot slechts vijf kwartier, want net als de enthousiaste menigte in de Ziggo Dome kan ook ik hier geen genoeg van krijgen. Mooi dat dit geweldige optreden op zo’n fraaie manier is vastgelegd! ‘Worlds Collide Tour Live In Amsterdam’ is zonder meer verplichte kost voor de liefhebbers van symfonische metal. En als je dit kleinood dan toch aan gaat schaffen, ga dan meteen voor de artbook versie waarin zowel de DVD als de BlueRay en de CD te vinden zijn, alsmede een bijzonder mooi fotoboek met prachtige foto’s van deze bijzondere avond. Top release van een geweldige band!

Tracklist:

 1. Our Solemn Hour
 2. Faster
 3. Paradise (What About Us?)
 4. Stand My Ground
 5. Angels
 6. Iron
 7. Raise Your Banner
 8. Entertain You
 9. The Reckoning
 10. Supernova
 11. Don’t Pray For Me
 12. All I Need
 13. Ice Queen
 14. Mother Earth
 15. The Fire Within (music video – DVD/BlueRay only)
Photo credit: Tim Tronckoe