Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Within Temptation, Evanescence en Smash Into Pieces in Ziggo Dome- Amsterdam – 29 november 2022

“Ook hier klinkt het weer heel goed en er is een mooie show qua licht en beeldmateriaal en natuurlijk mag vuur en rook niet ontbreken. Deze band is een geoliede machine maar het voelt toch niet als een verplicht nummer en dat is goed te zien. “
De vaste schrijver voor dit genre, female fronted metal is deze avond verhinderd, dus mag ondergetekende deze 3 leuke bands gaan recenseren. Daar is deze persoon best blij mee want dat is weer een paar fijne bands om te bezoeken. De hitmachine Evanescence en het multi award winnende Within Temptation die wil toch bijna iedereen zien en dan ook nog een goede nieuwe band ontdekken hoe gaaf is dat? Within Temptation brengt op dit moment alleen maar singles uit en het is even afwachten of er ook een album gaat komen. Maar live staat de band altijd garant voor kwaliteit. Dus ga ik opgetogen naar de Ziggo Dome in Amsterdam.
6 december I Tekst: Perry Boleij; fotografie: Hans Lievaart

De opening van de avond met twee headliners wordt vandaag verzorgd door Smash Into Pieces uit Zweden. Het geluid is goed, zoals eigenlijk altijd in de Ziggo Dome. Fijn dat je daar redelijk zeker van kunt zijn. In het begin vind ik de zang van Chris Adam Hedman Sörbye niet bijzonder, maar na een paar minuten merk ik toch dat deze krachtpatser meer in zijn mars heeft. Hiij gaat van cleane zang naar grunt en dan weer naar rauwe rock stem en dit is wel gaaf voor de afwisseling. Drummer The Apocalypse DJ heeft een verlicht masker op dat van kleur veranderd. Deze heren spelen een mix van alternatieve rock en industrial en dat klinkt best lekker. En er is ook veel beweging  op het podium dat is altijd leuk om te zien. Na ongeveer een half uur spelen en 8 nummers verder waaronder ‘Glow In The Dark’, ‘Sleepwalking’, en ‘Boomerang’ zit het erop voor de Zweden.

Vandaag is Evanescence de 2e band (dat is morgen Within Temptation, ze wisselen de headlinepositie elke avond af, maar in Nederland is het dan logischerwijs de eer aan Within Temptation). Vervaging / verdwijning betekent de naam letterlijk, er verdwenen dan ook een hoop bandleden in de 27 jaren dat de band bestaat, behalve het hoofd bestandsdeel zangeres Amy Lee. Nog maar een paar maanden geleden werd gitariste Jen Majura, die we meermaals bij onze gearartikelen te gast hebben mogen hebben, als vaste gast op Musikmesse Frankfurt, zonder duidelijke opgaaf van reden vervangen. Het was gewoon tijd en het voelde goed om iets anders te doen. Mocht je bij een band een beeld hebben van een vriendenclub, ga dan maar eens met Amy Lee praten.

De band met gitaristen Troy McLawhorn, Tim McCord en drummer Will Hunt (ook te horen op de soloplaat van Jen Majura, overigens) is alweer vanaf 2007 een vaste waarde alleen bassiste Emma Anzai is er pas vanaf dit jaar bij, en dat is een grote steun voor Amy Lee . Ze neemt namelijk bijna constant de 2e stem voor haar rekening. Muzikaal klinkt het vet en het grootste hit album “The Fallen” van de band is met 4 nummers goed vertgenwoordigd. Logisch want nummers als ‘My Immortal’ en ‘Bring Me To Life’ zijn verrekte leuke meezingers en daar maakt het publiek dan ook gretig gebruik van.

Het laatste album “The Bitter Truth” levert 7 nummers voor de setlist van vanavond, waaronder het openingsnummer van vanavond ‘Broken Pieces Shine’ , ‘Wasted On You’ en ‘Use My Voice’ wat vertolkt wordt samen met Sharon Den Adel. Amy zegt dat ze 1 ding geleerd heeft van deze slechte tijd en dat is koester het moment. En vooraf aan het nummer ‘Use My Voice’ pept ze de dames in het publiek nog even op dat ze een eigen stem hebben en niemand voor hun moeten laten spreken.

Sorry maar ik moet toch even zeggen dat de zang niet altijd even zuiver is en dat is zeer jammer. Om het feest nog kompleet te maken schieten er nog confettieslierten de zaal in.

Na een flinke ombouw van het Podium is het de beurt aan headliner van vanavond Within Temptation. Het intro van Leonard Cohen van tape past wel om de spanning op te voeren. Als ze dan beginnen met het nummer ‘Our Solemn Hour’ krijgen we nog een intro met Winston Churchill op het beeld achter het podium en dan kan het eindelijk los gaan. Met een nummer als ‘Iron’ geeft de band lekker gas maar ook een tandje minder met bijvoorbeeld  ‘All I Need’. Ook hier klinkt het weer heel goed en er is een mooie show qua licht en beeldmateriaal en natuurlijk mag vuur en rook niet ontbreken. Deze band is een goed geoliede machine, maar het voelt toch niet als een verplicht nummer en dat is goed te zien.

Sharon en haar mannen hebben veel interactie met het publiek. Er is ook nog aandacht voor Oekraïne en Sharon is een heel nummer vaandelzwaaier met de vlag van het in oorlog zijnde land. De zangeres wordt ook nog op het gigantische masker gehesen waar ze ook nog een nummer zingt. Muzikaal en visueel is het een geweldige show maar bij de zang wringt het soms wel, dus vlekkeloos gaat het niet helemaal, maar ja, dat is wat ik hoor. Dat neemt niet weg dat de band vandaag levert zoals alleen Within Temptation kan leveren. En het publiek smult er in grote getale van, in de uitverkochte Ziggo Dome.