Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Witchery – Nightside
Century Media
Release datum: 22 juli 2022
“Nightside’ is een goed verteerbaar album waar het gitaarduo Jensen en Rimfält zich helemaal laat gaan, het staat vol met meezingbare refreinen en neemt de luisteraar mee op een lange en spannende reis.”
8.5/10
Koen de Waele  I 10 juli 2022

Maar liefst vijf jaar duurde het eer Witchery met een nieuw album kwam, maar het was het wachten meer dan waard. ‘Nightside’ is het eerste conceptalbum in hun carrière. Natuurlijk zijn alle gewoonlijke ingrediënten nog aanwezig en die draaien zoals vanouds over heksen, heksenjagers, vervloekingen en religieuze bruutheid. Het verhaal gaat over een vrouw die opgroeit als heks en vervolging probeert te ontlopen door de grote oversteek te wagen en een nieuw leven te beginnen in een klein dorpje met de naam Salem in de staat Massachusetts. Het boek Malleus Maleficarum oftewel de heksenhamer uit de zestiende eeuw zorgde voor de nodige inspiratie.

Het album schiet uit zijn voegen met ‘Witching Hour’, een death/thrashnummer in pure Witchery-stijl dat voorbij raast. Het volgende ‘Don’t Burn the Witch’ begint met zowat de meest vette rock ‘n’ roll riff die ik ooit hoorde en is een rasechte meezinger met een heel sterke melodie. Een korter maar intrigerend tussendoortje krijg je met ‘Er steht in Flammen’ waar monotome koorzang van monniken wordt afgewisseld met voorgelezen passages uit de heksenhamer. Het verhaal wordt verder verteld in meerdere hoofdstukken. Nog enkele sterke nummers zijn het superstrak gespeelde ‘Popecrusher’, het tragere suspenserijke ‘Left Hand March’, het ketterse ‘Crucifix And Candle waar het onzevadergebed werd omgevormd tot de aanbidding van de duivel.  Er wordt geëindigd met titeltrack ‘Nightside’, het traagste nummer dat uitzonderlijk zware gruntzang bevat en flarden heldere vrouwenzang.

‘Nightside’ is een goed verteerbaar album waar het gitaarduo Jensen en Rimfält zich helemaal laat gaan, staat vol met meezingbare refreinen en neemt de luisteraar mee op een lange en spannende reis. Witchery heeft al een cultstatus bereikt en dit album zal die alleen meer verstevigen.