Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wishbone Ash – Live At Rockpalast 1976
M.I.G. Music
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Wim Strijbosch – 03 oktober 2019
“Kenmerkend voor de muziek van de Britse rockers waren vooral de dubbele gitaarpartijen van Powell en Turner (die bands als Iron Maiden en Thin Lizzy inspireerden), de typische Keltische invloeden in de songstructuren en de altijd prachtige melodieën.”
8/10

Een legendarische band, Wishbone Ash. Opgericht in 1969 nondeju. Waar is de tijd gebleven? Destijds uit de Britse klei getrokken door bassist en zanger Martin Turner en drummer Steve Upton en vrij snel daarna compleet gemaakt met het aantrekken van de gitaartandem Ted Turner en Andy Powell. In die core bezetting ging de band van start. Al vanaf het debuutalbum uit 1970 was de band vrij succesvol maar de definitieve doorbraak volgde na de release van ‘Argus’ in 1972; een album dat ook nu nog in alle muzikale facetten overeind blijft. Kenmerkend voor de muziek van de Britse rockers waren vooral de dubbele gitaarpartijen van Powell en Turner (die bands als Iron Maiden en Thin Lizzy inspireerden), de typische Keltische invloeden in de songstructuren en de altijd prachtige melodieën. We weten inmiddels ook dat het later misging met de band. Ik zal jullie niet vermoeien met alle ins en outs over die toestanden, maar als je weet dat we nu al jaren nog steeds te maken hebben met een band die zich nog steeds Wishbone Ash noemt mag noemen (met Andy Powell en Steve Upton), en een band die zich Martin Turner’s Wishbone Ash noemt, dan weet je genoeg…

De live registratie die nu wordt uitgebracht door het Duitse M.I.G. in het kader van hun Rockpalast catalogus (wat een geweldige serie blijft dat toch!) stamt uit 1976 en is opgenomen in de Sporthalle in Keulen. Gitarist Ted Turner is dan inmiddels vervangen door Laurie Wisefield, een weergaloze, zeer melodieuze snarenplukker van de buitencategorie. De opnamekwaliteit laat helaas wel wat te wensen over. Het is overduidelijk dat deze opnamen rechtstreeks van de mastertape op een CD zijn geprakt, getuige ook dat de registratie begint met de overbekende leader van Rockpalast! Ik moest er wel om lachen, maar het blijft een beetje vreemd. Het geluid is derhalve wat dof en de overgangen van instrumentale passages naar zang verloopt niet bepaald vlekkeloos. Maar dat mag de pret – vooral voor de fans – niet drukken. De vier heren zetten een meer dan overtuigende set neer, welke bestaat uit vier songs van ‘Argus’ die veruit met het meeste enthousiasme door het publiek worden begroet. Maar wat wil je ook; songs als ‘The King Will Come’, ‘Warrior’, ‘Time Was’ en ‘Blowin Free’ zijn klassieke rocksongs die vooral de liefhebbers van melodieus gitaarwerk in het hoofd gegrift hebben. Het publiek krijgt die avond ook een primeur in de vorm van ‘It Started In Heaven’, wat later dat jaar zou verschijnen op het album ‘Locked In’. Ja, en de vocalen – ook de harmonieën – zijn loepzuiver. Prachtig, hoe de stemmen van Martin Turner en Andy Powell in elkaar vloeien.

Deze release uit de Rockpalast serie bestaat uit twee CD’s en een DVD; beiden bestaande uit exact dezelfde setlist. Voor de DVD geldt hetzelfde als voor de CD’s: de opnamen zijn dof en de beelden verre van helder, Maar toch kan ik genieten als ik Andy Powell met zijn eeuwige zonnebril en zijn trouwe Gibson Flying V op het podium zie, samen met de fraaie zang van Martin Turner en de geweldige gitaarbijdragen van Laurie Wisefield. O ja, Steve Upton is er natuurlijk ook bij, maar zijn bijdragen zijn wat minder prominent aanwezig. De cameravoering is zoals altijd bij Rockpalast rustig en de registratie werd vastgelegd door beperkt aantal camera’s. Verplichte kost voor de fans.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.