Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wilderun – Veil Of Imagination
Eigen Beheer
Release datum: 01 november 2019
Tekst: Patrick Verhoeven – 14 november 2019
“Als je benieuwd bent hoe het zou klinken als mensen als bijvoorbeeld Devin Townsend, Dan Swanö, Mathias Nygård (Turisas) en Mikael Åkerfeldt hun krachten zouden bundelen, dan moet je zeker even je oor te luisteren leggen.”
9.5/10

Wilderun is een vijftal afkomstig uit Massachusetts (USA). Hun debuut album ‘Olden Tales & Deathly Trails’ kwam uit aan het einde van 2012 en drie jaar later volgde het veelgeprezen ‘Sleep at the Edge of the Earth’. Op beide albums weet de band allerhande fantasierijke, muzikale variaties tot rijkgeschakeerde composities uit te bouwen, waarin er volop ruimte is voor (melodieuze death) metal, progressieve rock, folk en orkestrale muziek.

Ook het nieuwe album ‘Veil Of Imagination’ staat vol met betoverende, intrigerende muzikale ideeën. Het album opent met een ingetogen gesproken gedeelte (door stemacteur Doug James) uit het gedicht ‘Ode on the Intimations of Immortality from Recollections of Early Childhood’ door William Wordsworth, waarna een akoestische gitaar, orkestratie en bescheiden, gevoelige vocalen het overnemen. Na ruim drie minuten komen de death metal invloeden naar voren, terwijl de orkestratie er vrolijk doorheen blijft dansen. Het is het toonbeeld waarop Wilderun de muziek gestoeld heeft: een kleurrijk, extreem rijk geschakeerd palet wat voortdurend van tint en diepgang verandert.

Vanaf de eerste klanken van ‘The Unimaginable Zero Summer’ tot aan de laatste seconden van ‘When The Fire And the Rose Were One’ word je ondergedompeld in een progressief avontuur dat bol staat van de symfonie en bombast. De orkestrale arrangementen creëren een indrukwekkende muur van strijkers en koren (‘Far From Where Dreams Unfurl’, ‘The Tyranny Of Imagination’), waar Wilderun geheel in opgenomen wordt. De orkestratie wordt niet als een dikke laag over de metal heen gegooid, maar is een geheel geïntegreerd onderdeel van al dit fraais. Ruim een uur lang neemt de band je mee op hun muzikale avontuur; dan weer uitbundig, dan weer zeer beheerst. Alle overgangen klinken natuurlijk waardoor het album vloeiend aan je voorbij trekt. De band kleurt alle muziek op een geheel eigen manier in, maar mocht je toch behoefte aan een vergelijking hebben: als je benieuwd bent hoe het zou klinken als mensen als bijvoorbeeld Devin Townsend, Dan Swanö (die overigens verantwoordelijk is voor de mix van dit album), Mathias Nygård (Turisas) en Mikael Åkerfeldt hun krachten zouden bundelen, dan moet je zeker even je oor te luister leggen.

Mocht je nou halverwege november al aan het sleutelen zijn aan je jaarlijst, dan kun je die activiteit even op pauze zetten, vast een plekje vrij gaan maken en tijd gaan steken in ‘Veil Of Imagination’. Wat een pracht van een album; met de keer dat ik ‘Veil of Imagination’ beluister, des te betoverender het album zich aan me ontvouwt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.