Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vreid – Wild North West
Season Of Mist
Release datum: 30 april 2021
“Wild North West’ is dan ook een album dat allerlei stijlen kneedt tot een eigen entiteit die we enkel Sognametal kunnen noemen. Daarin is Vreid kampioen, eens temeer bewezen met deze negende worp.”
9.2/10
Vera Matthijssens I 18 april 2021

Ontstaan uit het epische Windir na de dood van frontman Terje ‘Valfar’ Bakken, heeft Vreid zich ontwikkeld tot Noorse extreme metal band met een missie. Na het vorige album ‘Lifehunger’ (2018) zaten ze niet stil en zelfs in 2020 wisten zij de aandacht te trekken met de uitgave van een eigen biertje en een opmerkelijke livestream in de prachtige omgeving van hun bergachtige fjord in het Sognadal. Het grootste deel van de tijd besteedde Hváll echter aan het nieuwe album ‘Wild North West’.

Dat is niet alleen een indrukwekkende muzikale ervaring, maar wordt eveneens ondersteund door visueel spektakel in de vorm van videoclips voor elke song. De acht nummers maken deel uit van een concept over het leven en zijn eeuwige schaduwzijde: de dood. Het verhaal heeft E als protagonist, maar is ook geïnspireerd door persoonlijke belevenissen van de bandleden – en dan vooral van songschrijver Jarle Hváll Kvåle – historische gebeurtenissen en de vele verhalen die nog steeds de ronde doen in Noorwegen. Dit filmische aspect is een meerwaarde, maar de muziek op zich staat ook als een huis.

Vreid kruidt de in wezen beenharde songs namelijk met veel epische grandeur en progressieve invloeden, om dit te kneden tot de black-‘n-roll waar ze voor bekend zijn. Het titelnummer is daar al een mooi voorbeeld van, want Hammondorgel en mellotron zweven er doorheen als ware het de natuurlijkste zaak ter wereld. Daarnaast vormt black metal de stugge basis, met strakke riffs en heerlijke leads. De ruwe strot van Sture wordt occasioneel bijgestaan door cleane heidense inbreng. Dit amalgaam van melodieuze gitaren, barse ruwheid en plechtige keyboards maakt van ‘Wolves At Sea’ toch een catchy song. Eerder duister en clean is de zang in het mediumtempo ‘The Morning Red’, al is dit slechts de voorbode tot een verschroeiende kreet die in vitriool is gedoopt. Let op het frivole basloopje waar ‘Shadows Of Aurora’ mee aanvangt vooraleer strak rockend te vervolgen. Alle registers open tijdens ‘Spikes Of God’ dat als brutaalste track uit de bus komt. Om daarna gesublimeerd te worden door de aanstekelijkheid van ‘Dazed And Reduced’. Met cleane knekelzang en een akoestische passage vertoont dit nummer zelfs invloeden van Alice Cooper.

Een kinder- (of vrouwen) koor horen we in het aanstekelijke ‘Into The Mountains’, alsook een ambientpassage die avontuurlijk overkomt en toch is het op en top Vreid. Want dit nummer bevat zelfs elementen die uit 2002 stammen, met name de keyboardopname van Valfar destijds (als Windir natuurljk) en enige melodieën uit die vroegere samenwerking. Om dit nog extra kracht bij te zetten is er als epische, lange afsluiter ‘Shadowland’ met veel jaren ’70 keyboards, versmolten met de zwartgeblakerde ziel van de band. ‘Wild North West’ is dan ook een album dat allerlei stijlen kneedt tot een eigen entiteit die we enkel Sognametal kunnen noemen. Daarin is Vreid kampioen, eens temeer bewezen met deze negende worp.