Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Voivod play Nothingface Livestream – 30 mei 2021

“Zo waren in de ‘aftershow-zoom-meeting’ na ‘Nothingface’ ook de voormalige Voïvod leden Eric Forrest en Jason Newsted (!) aanwezig.
Tekst: Erik Boter

We zitten dan wel in de staart van de Corona pandemie, liveshows zijn nog geen normale zaak en daarom is het des te prettiger een band als het Canadese Voïvod via een livestream te kunnen bekijken en te beluisteren, zeker wanneer het prijsalbum ‘Nothingface’ (1989) integraal zal worden opgevoerd. Nou ja, livestream.. de uitzending, waarvoor fans een ticket kunnen kopen, is op 30 mei maar de opnames zijn al op 8 en 9 mei gemaakt.

Live dus in de zin van live gespeeld, maar niet live in de zin van rechtstreeks. Het doet niets af aan het gebodene gelukkig. Sterker nog, doordat de band alle aandacht kan hebben voor de nummers en de uitvoering ervan en niet zo zeer bezig moet zijn met het entertainen van een live publiek, heb ik Voïvod nog nooit zo strak horen spelen. Er is hoorbaar hard gewerkt om de sound van het album in deze live setting te kunnen reproduceren. Dat geldt voor de sound en de stemming van de drums, maar zeker ook voor gitaar en bas en de achtegrondkoortjes tijdens bepaalde tracks.

Dat de groep daarin is geslaagd verdient een groot compliment. Immers, twee van de bandleden waarmee in 1989 het album werd opgenomen, Piggy (gitaar) en Blacky (bas) maken geen deel meer uit van Voïvod. De eerste uiteraard omdat hij in 2005 overleed. Ik moet zeggen dat zijn opvolger Chewy met heel veel gevoel en respect zijn partijen speelt. Ik heb hem niet om een fout kunnen betrappen tijdens deze stream. Ook bassist Rocky, voor de gelegenheid uitgedost met een basgitaar met het artwork van ‘Nothingface’ erop gespoten, doet enorm zijn best en is in de mix goed te volgen.

De cameravoering is snel maar nergens te gortig, waardoor je als kijker bij de les blijft ondanks de redelijk statische houding van de band die duidelijk gekozen heeft om de tracks vol concentratie te spelen. Van een lichtshow is ook geen sprake, maar door de projectie van artwork van drummer Away op een scherm en gedeeltelijk op de bandleden zelf, is er toch wat te zien.

Het album wordt integraal neer gezet waarbij geen detail wordt overgeslagen. Alleen het uittro van opener ‘The Unknown knows’ is in geen velden of wegen te bekennen. De prachtige Pink Floyd cover ‘Astronomy Domine’ wordt voorafgegaan door een verhaaltje van zanger Denis ‘Snake’ Bélanger die het één en ander vertelt over de moeilijkheden bij de opnames van de track in 1989. Denis is overigens geweldig bij stem gedurende de gehele live uitvoering van het album.

Voordat mijn persoonlijke favoriet ‘X-ray Mirror’ start, vertelt Rocky (Dominic Laroche) hoe hij Voïvod in eerste instantie leerde kennen (als fan) zoals alle kijkers van de stream. Gelukkig met ondertiteling, want Rocky spreekt Frans tijdens dit intermezzo. Op dezelfde manier vertelt Chewy (Daniel Mongrain) over zijn jongensjaren als fan van Voïvod en van Piggy. ‘Pre-Ignition’ volgt daarna in een geweldige, beukende live versie.

Natuurlijk komt ook ‘Mr Voïvod’, drummer Michel Langevin (Away), even aan het woord. Hij vertelt over ‘Into my Hypercube’, met name waarover de tekst gaat die hij samen met Snake bedacht. Away kun je echter beter horen spelen dan praten. Door alle camera’s is zijn onnavolgbare spel goed te volgen en valt hij op dat hij hele stukken met zijn ogen weggedraaid, in een soort van trance speelt. Erg bijzonder.

De sound van deze stream, die ik via mijn koptelefoon heb beluisterd (ook vanwege het late uur) klonk geweldig. Century Media doet er goed aan om deze opnames officieel te releasen op een album.

Op 27 juni volgt een volgende show waarin ‘Dimension Hatröss’ van voor naar achteren zal worden gespeeld. Ook dan mag je als kaartjeskoper na de show inbellen in een Zoom meeting waarbij de Voïvod bandleden aanwezig zijn, en als je mazzel hebt, een aantal speciale gasten. Zo waren in de ‘aftershow-zoom-meeting’ na ‘Nothingface’ ook de voormalige Voïvod leden Eric Forrest en Jason Newsted (!) aanwezig.

Tickets: https://lepointdevente.com/tickets/artscast-voivod-livestream-dimensions-hatross

Social media