Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Voidfire – Ogień Pustki
Self Released
Release datum: 28 februari 2020
Tekst: Koen Smits – 13 februari 2020
“Als debuut kan deze ‘Ogień Pustki’ tellen en ik stel voor om de band te beginnen volgen, want dit gaat niet het laatste zijn dat we er van gaan horen.”
8/10

Dat de Poolse black metal scene hoge toppen scheert weten de meeste metal heads wel, en zo zijn we altijd benieuwd naar nieuw spul dat van die kanten komt aangewaaid. Voidfire bestaat sinds een jaar of twee en was oorspronkelijk als instrumentaal project bedoeld, maar men besloot uiteindelijk toch een zanger en zelfs een eigen tekstschrijver aan te trekken. Het album ‘Ogień Pustki’, dat nu voor me ligt, is een eerste resultaat van die samenwerking. Het wordt in eigen beheer uitgebracht en komt als genummerde digipak met een front cover die echt uitnodigt om te gaan luisteren.

Een rustig opgebouwde korte aanloop van een goeie minuut vormt het begin van een pot melodieuze black metal die je vastgrijpt en niet meer loslaat. Pakkende riffs en zeer veel tempowisselingen zijn de dingen die meteen opvallen. Van slepende, sfeervolle stukken met gesproken vocalen, over koelbloedige black metal met blast beats a volonté, naar melodieuze midtempo refreinen en vaak overweldigende leads. De rustpunten bevinden zich meestal in de inleiding of op het einde van een song. Er vallen geen keyboards te bespeuren, maar wel altijd een melodieuze ondertoon, vooral te danken aan frontman Jakub Zdzienicki, die zowel de gitaren als de bas voor z’n rekening neemt. De teksten zijn in het Pools, wat een venijnig kantje geeft aan de vocalen, zoals deze worden uitgespuwd. Drummer Lukasz is ook niet de eerste de beste: met een lange staat van dienst bij enkele toppers als Devilish Impressions, Abused Majesty en Christ Agony is hij perfect aangewezen om dit album te voorzien van zowel het nodige beukwerk als fijngevoeliger slagwerk.

Het logo van Voidfire werd ontworpen door Christophe Szpajdel en voor wie de beste man niet kent: geboren uit Poolse migranten in België, verblijvend in Engeland, wordt hij ‘Lord Of The Logos’ genoemd. Met ontwerpen voor Abigail Williams, Asagraum, Behexen,  Blut Aus Nord, Borknagar, Covenant, Dark Fortress, Emperor, Enthroned…(de lijst is eindeloos) heeft hij voor een groot deel ons ‘zicht’ op black metal bepaald. Als debuut kan deze ‘Ogień Pustki’ tellen en ik stel voor om de band te beginnen volgen, want dit gaat niet het laatste zijn dat we er van gaan horen. Van de digipak zijn maar 150 exemplaren geperst, dus wie er eentje wil, kan best zo snel mogelijk naar Voidfire’s Bandcamp pagina surfen om zich eentje aan te schaffen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.