Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vision Divine – When All The Heroes Are Dead
Scarlet Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Jori van de Worp – 20 oktober 2019
“Een van de betere platen van de Italiaanse power metal dit jaar en dé come-back plaat van het genre!”
8.5/10

De come-back van het jaar in power metal land, Vision Divine! Het als solo project bedoelde geesteskindje van gitarist Olaf Thörsen (Labyrinth) werd na eindeloze line-up wisselingen en het laatste album in 2012 wel erg stil. Toen voormalig label earMUSIC in 2017 met een nogal typische best-of kwam, leek het alsof de laatste centen nog even uit een stervend product geperst werden. De band tekende echter plotseling bij Scarlet Records en is nu met een nieuwe plaat weer helemaal terug! ‘When All The Heroes Are Dead’ heet het nieuwe album, maar deze helden zijn toch echt opgestaan uit de dood!

De meest opvallende wijziging is het vertrek van zanger Fabio Lione, die eenieder kent als zanger van Rhapsody en aanverwanten. De vacature werd opgevuld door Ivan Giannini van Derdian, die deze grote schoenen naar blijkt prima past. Ook nieuw is drummer Mike Terrana, die een ontzagwekkend CV meeneemt. Vision Divine is vanaf opener ‘The 26th Machine’ weer uit duizenden herkenbaar. Dit is overduidelijk Italiaanse power metal, maar dan wel duidelijk met een gitarist als belangrijkste songwriter. ‘3 Men Walk On The Moon’ roept duidelijk de sfeer op van het voorlaatste album ‘Destination Set To Nowhere’. Bij een nummer als ‘Fall From Grace’ wordt de sfeer van het oudere werk meer opgeroepen, maar dan wel met een veel betere geluidskwaliteit en ook is te merken dat de muzikanten individueel erg gegroeid zijn. Vision Divine is lekker zichzelf gebleven en heeft de typische Italiaanse power metal (zei iemand daar gitaar-keyboard duellen?) nog steeds doorspekt met elektronische elementen en een sci-fi geurtje, waardoor het niet je typische dertien in een dozijn band is geworden. Het titelnummer begint met een fantastische solo en heeft qua zanglijnen zelfs iets weg van een band als Muse, gewaagd maar het werkt! Voor de ballads is ook gezorgd met ‘While The Sun Is Turning Black’, een vrij standaard ballad in het genre, mooi maar weinig opvallend. Ook de afsluitende stukken grossieren in diversiteit, van hard en meedogenloos in ‘King Of The Sky’ tot rap en opbeurend in ‘300’.

Alles bij elkaar is ‘When All The Heroes Are Dead’ een heel divers album geworden wat niet snel verveelt, maar waar je ook wel een paar keer naar moet luisteren voor de vele lagen in de muziek tot hun volle recht komen. Die tijd heb je in de zeven jaar sinds het vorige Vision Divine wel op kunnen sparen, dus gun het album ook die tijd, het is het zeker waard! Een van de betere platen van de Italiaanse power metal dit jaar en nogmaals, dé come-back plaat van het genre!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.