Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Viogression – Expound And Exhort (re-release)
Hammerheart Records
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Pim Blankenstein – 23 februari 2020
“De invloed van de bands uit Florida is op wel meer vlakken te horen, want als je goed luistert hoor je ook wel wat terug van Death, het oude Morbid Angel en zelfs wat Deicide. De grote gemene deler is toch wel Obituary.”

Het begin van de jaren 90 waren de hoogtijdagen voor death metal. Het genre was vrij nieuw en de ene geweldige release volgde de andere op. Er is ook een keerzijde want er zijn bands die niet de aandacht kregen die ze verdienden. Deals met matige labels waren vaak de oorzaak.

Dit geldt ook voor Viogression. Deze band uit Milwaukee begon in 1987 als thrash metalband onder de naam Rape. Daarna werd de bandnaam Apocalypse en uiteindelijk in 1989 Viogression. Als viertal neemt de band twee demo’s op. De drummer vertrekt na de demo’s naar Morta Skuld die uit dezelfde omgeving komen (net als Accidental Suicide trouwens). Viogression gaat verder als vijftal met nieuwe drummer en extra gitarist en tekent bij Tombstone Records waar het debuut ‘Expound And Exhort’ uitkomt. In de States toert Viogression nog met Pestilence en Death. Voor een Europese toer is echter geen geld. Daardoor breekt Viogression nooit helemaal door. In 1995 verschijnt nog een tweede album, maar dat had volgens de band in deze vorm nooit uitgebracht mogen worden. De opnames waren verre van klaar. Misschien dat ‘Passage’ ook ooit nog een keer uitgebracht kan worden zoals het hoort.

Dat het debuut nu een tweede kans krijgt is meer dan terecht. Viogression laat op ‘Expound And Exhort’ een vorm van death metal horen die erg in de richting van Obituary gaat. Dus veel trage passages die afgewisseld worden met snellere stukken. De invloed van de bands uit Florida is op wel meer vlakken te horen, want als je goed luistert hoor je ook wel wat terug van Death, het oude Morbid Angel en zelfs wat Deicide. De grote gemene deler is toch wel Obituary. De zang van Brian DeNeffe doet erg aan John Tardy denken, maar ook Chuck Schuldiner is zeker van invloed geweest.

Dertig jaar na dato is dit album nog steeds relevant. Het klinkt zeker niet oubollig. Aan deze release zijn ook nog eens twee demo’s toegevoegd, maar waarom de demo ‘Devils’ achterwege is gelaten, is een raadsel. Op de demo ‘Execution’ hoor je de band zoals ze ook op het album klinken. Pure death metal. De eerste demo ‘Perception Blur’ verraadt de thrash roots nog.Voor de allesvreters onder ons is het nog interessant om te weten dat beide demo’s ook uitkomen via het Amerikaanse HPGD Productions. Zij brengen een CD uit met de titel ‘Perception Blur‘ waarop ook nog een demo staat uit het Apocalypse tijdperk en nog wat andere tracks.

Sinds 2014 is Viogression overigens weer actief en brachten toen de EP ‘A Pure Formality’ uit. Intussen wordt ook hard gewerkt aan een derde album. Tot die tijd kan ik alleen maar aanraden om deze reissue van ‘Expound And Exhort’ op de kop te tikken. Verkrijgbaar op CD, LP en cassette.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.