Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Venom Inc. – Keep It True Rising II, Würzburg (D) – 2 oktober 2022

“Venom Inc speelt de nummers, strak, hard en energiek en Mantas schreef het”
Omdat adel nou eenmaal verplicht, maar ook omdat twee dagen veel NWOBHM bands bij elkaar niet zo vaak voorkomt, werd afgereisd naar de mooie Duitse plaats Würzburg. Keep It True Rising II werd in de, voor de organisatie zo vertrouwde Posthalle gehouden, met een wel hele speciale finale. Die finale is het onderwerp van deze recensie. Wij spreken over Venom Inc en de show die zij mochten verzorgen onder de naam; ‘Return To Hammersmith ‘84’.
4 november 2022 I Tekst: Winston Arntz | fotografie: Erwin Thoonen

Ik hoor je denken; “’84? Als in 1984?” Ja, inderdaad. In de Londense Hammersmith Odeon, zoals het toen nog heette, trad dan eindelijk Venom aan als eindpunt van hun “Seven Dates Of Hell tour” door Europa. Venom trad niet zo vaak op toen, niet vanwege hun stage show dat met veel vuur, bommen en granaten gepaard ging, maar ook vanwege de enorme bak herrie die band voortbracht. Na Motörhead werd Venom de tweede “hardste” band ter wereld genoemd. Het derde album ‘At War With Satan’ was al uit, maar de impact van voorgangers ‘Black Metal’ (1982) en ‘Welcome To Hell’ (1981) dreunde nog na. Van het optreden werd een video op VHS uitgebracht, met slechts een soort samenvatting, want maar 60 minuten. Die videoband werd een ware cult, niet alleen vanwege de voor die tijd imposante stage show, maar ook vanwege het discutabele muzikale niveau. Met name drummer Abaddon viel door de mand, luister maar eens naar ‘Warhead’

Fast forward naar 2022, 40 jaar later…de originele Venom is in 3 kampen uiteengevallen. Cronos moddert wat aan met Venom op festivals voor zijn paycheck, Abaddon is terug naar de vergetelheid en doet wat met Abaddon UK op lokaal niveau maar Jeff Dunn, alias Mantas heeft met zijn doorstart in 2015 onder de naam Venom Inc de muzikale vlag in handen. Samen met zijn jarenlange maat Tony Dolan (Demolition Man), die de feitelijk driving force is, ontwikkelde Venom Inc zich steeds sterker en overtuigender. Aanvankelijk deed Abaddon nog mee, voor old time sake, maar sommige dingen (mensen) veranderen niet en dus werd hij weer afgestoten. Jeramie Kling (War Machine) stapte in en een zegetocht volgde. De setlist werd onder handen genomen, obscure nummers werden ineens wel gedaan en de band raakte geïnspireerd om nieuw werk op te nemen. Dit leidde tot de indrukwekkende plaat ‘There’s Only Black’ van september dit jaar.

Omdat Venom Inc op Keep It True 2015 werd opgeroepen werd de band benaderd voor Keep It True Rising II te spelen, in Würzburg. Dolan kwam met het idee om de 1984 dan te doen en Oliver Weinsheimer stemde toe met een recreatie van de stage set. Dat beloofde wat!!

Na enkele leuke shows maar ook veel middelmaat van de veelal NWOBHM bands, was het op zondagavond 2 oktober dan tijd voor dit spektakel. De donderende introtape…de demon voice…en BAM! Het was ineens ‘Witching Hour!’ Fantastische start en het publiek ging meteen los, ik kreeg ook meteen een halfvol glas bier op mijn knar, maar ach, dan moet je maar niet op de 2e rij gaan staan.
Even wat geluidsaanpassingen (geen echte soundcheck gedaan) maar al gauw was het op niveau en struinden Tony en Jeff tevreden over het podium.

What de fuck…meteen al ‘Black Metal’ erachteraan? Dat had ik pas aan het eind verwacht…het publiek bleef lekker in beweging, wat wil je ook met dit lijflied. Drummer Jeramie waardeert het nummer nog verder op met zijn razendsnelle handen en voeten. Alsof Dave Lombardo het nummer ooit opnam! Ge-wel-dig!

De beloofde stage set was op zich leuk bedoeld, maar de lage bouw van de zaal maakte een 1:1 grootte niet mogelijk. De vlammentoortsen mochten daardoor waarschijnlijk ook niet en lasers zijn er of niet meer of allemaal aan houseparty’s verkocht. Venom Inc moest het doen met een wat ingedrukte en simpeler versie, met wat rook en vonkenspuwers. Ook leuk, maar toch wat tegenvallend. Wel grappig; de 4 basdrums met het bekende Black Metal hoofd, voorzien van het Venom Inc logo. Volkomen terecht, Venom Inc speelt de nummers, strak, hard en energiek en Mantas schreef het. Een vorm van gerechtigheid dus.  

‘Die Hard’, ‘Leave Me In Hell’, ‘Countess Bathory’, ‘The Seven Gates Of Hell’, ‘Teacher’s Pet’, ‘Poison’, ‘Buried Alive’, ‘Don’t Burn The Witch’, ‘In Nomine Satanas’, ‘Welcome To Hell’, ‘Warhead’, ‘Stand Up (And Be Counted)’, ‘Rip Ride’, ‘Heaven’s On Fire’, ‘In League With Satan’, ‘Schizo’, ‘Sons Of Satan’ en het razende ‘Bloodlust’ volgden allemaal, wat een heerlijk old-school Venom feest werd het. Dolan en Dunn hadden samen groot plezier op het podium en dat culmineerde in het kapot slaan van al klaar gezette gitaren en amps, waar al handig ‘VIKTIM’ op was gezet, om verwarring met waardevolle apparatuur te voorkomen. Kling hield zich in en beperkte de sloperij tot zijn sticks.

Venom Inc kwam, zag en won. En dan te bedenken dat de band ook een paar ‘Black Metal’ album optredens deed op Bloodstock en Alcatraz o.a. EN al moest werken aan de optredens voor het nieuwe album, met de daarbij horende nieuwe nummers voor de set. Werklust kan Venom Inc niet ontzegd worden. Dit feest op Keep It True zal zowel fans als band veel voldoening hebben gegeven.

En dan rest nu de vraag, met het 40 jarig jubileum van het derde album in 2023 in aantocht…gaat het derde album ‘At War With Satan’ ook helemaal gedaan worden? Met het epische titelnummer incluis? Ik mag het hopen, de meningen mogen verdeeld zijn, het nummer alleen al zette Venom op de kaart als band die toch wat meer durfde. Bring it on, Venom Inc!!

Social media