Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Velvet Viper – Pilgrimage
Massacre Records
Release datum: 21 augustus 2020
“De diepe bluesy stem van Jutta Weinhold was hier geknipt voor, en ook instrumentaal was deze band op hoog niveau wat ‘Pilgrimage’ uiteindelijk tot een ware cultklassieker heeft gemaakt.”
Jori van de Worp I 11 augustus 2020

Velvet Viper is in alles behalve de naam Zed Yago, in de jaren ’90 is deze band verder zijn gegaan onder een nieuwe naam. Nu brengt Velvet Viper de twee klassieke Zed Yago albums opnieuw uit. ‘From Over Yonder’ en ‘Pilgrimage’ hebben beiden een oppoetsbeurt gekregen in het geluid en zijn voorzien van nieuw artwork waaronder dus een logo van een compleet andere band. Vanaf 21 augustus kan iedereen opnieuw genieten van twee cultklassiekers in de Duitse metal, maar wel met de geluidstechnische standaarden anno nu.

‘Pilgrimage’ was slechts het tweede album van de Duitse band, maar steeg tot nummer twee in de Japanse metal charts en dat was in het internetloze 1989 best bijzonder. Het was een combinatie van bij elkaar horend intro en de absoluut klassieke titelsong die deze plaat opende, naar het voorbeeld van Saxon’s legendarische ‘Crusader’. Zed Yago liet het thema van debuut ‘From Over Yonder’ over piratendochter Zed Yago niet los, maar zowel muzikaal als tekstueel was dit album een stuk volwassener. Niet alleen de legendes en knokpartijen werden bezongen, maar het album ging ook dieper in op de emoties zoals in het geweldige ‘The Fear Of Death’ en ‘The Pale Man’. De diepe bluesy stem van Jutta Weinhold was hier geknipt voor, en ook instrumentaal was deze band op hoog niveau wat ‘Pilgrimage’ uiteindelijk tot een ware cultklassieker heeft gemaakt. Destijds werd het album wat ondergesneeuwd door giganten als Iron Maiden, Slayer en Accept voor wie het eind van de ’80s ook geen magere jaren waren. De muziek van Zed Yago bleek gelukkig sterk genoeg om het verslijten van de jaren te overleven en neemt dus een plaats in de galerij van ondergewaardeerde briljanten. Bonus tracks present zoals het hoort op een re-release. Vier gloednieuwe nummers in de muzikale stijl van de rest van het album, en enkelen ervan vertellen het verhaal over Zed Yago verder, want dit is blijven liggen nadat de band in 1990 uit elkaar viel.