Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Vandenberg, Mark Mendoza in Effenaar, Eindhoven – 11 april 2024

“We hebben het natuurlijk nog niet over de grote ster van vanavond gehad onze eigen Adriaan Vandenberg, ja moeten we daar nog iets over zeggen ik denk dat we superlatieven te kort komen om deze geweldige gitarist te omschrijven.
Vandenberg in Effenaar-11 april 2024- © Hans Lievaart
Vandenberg kennen we natuurlijk van hun 2 hits uit de jaren 80, ‘Different Worlds’ en ‘Burning Heart’ kwamen in die jaren op respectievelijk de 18e en 19e plek in de Nederlandse top 40 terecht en dan heb je Adriaan die een belangrijke rol speelde bij enkele hits van Whitesnake, dus niet de minste die vanavond op het podium staan.
16 april 2024 I Tekst: Perry Boleij, fotografie: Hans Lievaart

Als je een band van formaat live wil zien, dan is Vandenberg absoluut één van die bands waar je niet omheen kan. Met Mats Leven op zang heb je bijvoorbeeld een zanger met ervaring in verschillende bands zoals Candlemass, Therion en Yngwie Malmsteen. Bassist Randy van der Elsen (ex Tank) en drummer Joey Marin de Boer (ex Delain) hebben ook hun sporen verdiend en bewezen niks onder te doen voor de 2 andere heren in de band. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over de grote ster van vanavond gehad, onze eigen Adriaan Vandenberg. Ja moeten we daar nog iets over zeggen? Ik denk dat we superlatieven te kort komen om deze geweldige gitarist te omschrijven. Vandeberg, Whitesnake, overal liet hij wereldhits achter.

Maar vanavond beginnen we eerst met een andere ster Marco Mendoz . die ook wel een behoorlijke staat van dienst heeft, met bands als Blue Murder, Thin Lizzy, Ted Nugent, The Dead Daisies en Whitesnake heeft hij ook een aardige staat van dienst. Hij heeft vanavond steun van de 2 Engelse heren Drew Lowe op gitaar en Chris Allan op drums.Mendoza is een rasentertainer en dat laat hij ook vanaf het begin van het eerste nummer van vanavond en zijn laatste solo album ‘Take It To The Limit’ zien.

Ik wordt verrast door de kwaliteit van de andere bandleden, want deze heren vliegen echt lekker van de startblokken. Vooral Drew Lowe speelt lekkere solo’s en partijen. De ritme sectie is ook niet te versmaden en het geluid in de Effenaar is vanavond prima. Mendoza speelt wat nummers van zijn eigen platen, maar ook een paar nummers van de bands waar hij onderdeel van was. Na 8 lekkere rock en heavy nummers is dit zeer vermakelijke voorprogramma na 45 minuten voorbij.

Dan Vandenberg, die komen op met een aangepast intro van Beethovens ‘Fur Elise’. Die wordt ineens afgebroken en dan gaat het los met ‘Hit The Ground Running’ van het laatste album. Van dit album komt nog maar 1 nummer meer voorbij, deze show. Ze doen nummers van 4 albums van de band, en hits zoals ‘Burning Heart’ komen natuurlijk ook voorbij. En daarbij laat Adje horen dat hij de ster is van vanavond, maar wel een zeer bescheiden ster. Mats Leven is een geweldige zanger, maar naar mijn smaak lijkt hij te veel zijn best te doen. Hij zingt met een hoop ad libs en daar houd ik persoonlijk niet zo heel erg van. Maar ja, het is en blijft wel een geweldige zanger.

Ondanks dat het geluid niet zo mooi is als bij het voorprogramma, ze hebben het geluid in de zaal een stuk harder gezet, jammer, de band geeft wel aan dat het podium geluid geweldig is. Buiten het repertoire van Vandenberg, heeft Adje ook zijn sporen verdiend in de band Whitesnake. Daar spelen ze ‘Fool For Your Loving’, ‘Sailing Ships’, ‘Judgement Day’, en een aparte versie van ‘Here I Go Again’ van, die uit volle borst door de bijna uitverkochte zaal wordt meegezongen. Bij ‘Ride Like The Wind’ van de comeback plaat 2020 krijgen we een cadeautje van de drummer in de vorm van een gruwelijk vette drumsolo.  

Het publiek is over het algemeen van de oudere jongere versie, maar ik zie tot mijn plezier ook wel een paar twintigers. Het is altijd leuk om te zien dat de jeugd ook nog wel interesse heeft in de oudere bands. Na een reis door de wereld van Adje Vandenberg is het na 14 nummers toch echt voorbij. Het was een leuk tripje terug in de tijd.

De setlist van vanavond:

             Fur Elise (van tape)

 1. Hit The Ground Running
 2. Freight Train
 3. Your Love In Vain
 4. Fool For Your Loving (Whitesnake cover)
 5. Shadows Of the Night
 6. Sailing Ships (Whitesnake cover)
 7. Judgement Day (Whitesnake cover)
 8. Ride Like The Wind
 9. Wait
 10. Different Worlds
 11. Light It Up
 12. Here I Go Again (Whitesnake cover)

Toegift:

 1. Burning Heart

Friday Night

Social media