Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vampyromorpha – Herzog
MDD Records
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Bart Meijer – 21 november 2019
“Het is een rock ‘n roll variant op het doom genre, waarbij telkens heel fijntjes wordt gebalanceerd tussen een harde, donkere groove en een over-the-top spektakel.”
7.5/10

Adult Oriented Doom Metal, zo noemen de heren van Vampyromorpha hun specifieke soort van harde muziek, en een dergelijke naam past goed bij het theatrale karakter dat van hun tweede album, ‘Herzog’, afspat. Het is een wilde rit van begin tot eind, waartijdens het duo verhalen van bloedzuigerij, erotiek en andere fijne, duistere zaken verkent.

De nummers hebben allemaal een lekker hoog tempo en ze klinken stevig en compleet. Ik wil ook benadrukken dat ik met theatraal niet iets negatiefs bedoel: de epische gitaarsolo’s en de af en toe scheurende orgel maken dat de muziek grootser en mysterieuzer klinkt dan het gemiddelde ram- en stampwerk. Er zit een bepaalde opgewekte toon in, waardoor ik dit niet zo snel als doom metal zou bestempelen. Het is eerder een rock ‘n roll variant op dit genre, waarbij telkens heel fijntjes wordt gebalanceerd tussen een harde, donkere groove en een over-the-top spektakel. Die balans is belangrijk, want hiermee voorkomt de band dat ze verzanden in één bepaald en kenmerkend geluid. De vocalen passen hier prima bij en klinken als een soort gepolijste Lemmy Kilmister.

Er zijn ook een aantal gastoptredens aanwezig op ‘Herzog’ en een zeer geslaagde hiervan vind ik die met Mallory Murdock op het nummer ‘Waiting And Die’. De stem van dit Goth model is innemend en vormt in samenwerking met die van zanger Jim Grant een krachtig en ziel-troostend instrument. Ik hoop uiteraard dat hier nog een videoclip van verschijnt. ‘Herzog’ is een cool en swingend album, ideaal om je de komende winter mee warm te houden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.