Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ungfell – Tôtbringære
Eisenwald
Release datum: 02 augustus 2019
Tekst: Koen Smits – 11 december 2019
“Je waant je zo in een beduimelde bruine kroeg, bevolkt door een welgevormde gastvrouw met twee welgevormde gastvrouwen, een zware waard met onverzorgde baard en een voor de rest vervaarlijk uitziend cliënteel, al bier drinkend uit literse kruiken, met je laatste kopermunten die eigenlijk dienen om eten te kopen voor je achtkoppige gezin. Allee, ik dan toch.”

Ungfell zit in de lift! De Zwitserse band rond multi-instrumentalist Menetekel bracht vorig jaar nog ‘Mythen, Mären, Pestilenz’ uit, een album dat ik hier besproken heb en een welverdiende 75/100 heb toebedeeld. Nu brengt Eisenwald ook hun debuutalbum ‘Tôtbringære’ uit 2017, dat oorspronkelijk alleen op tape en digitaal te verkrijgen was, uit op cd (digipak) en vinyl (250 stuks en reeds uitverkocht bij het label, dus zal wachten worden op de re-press voor de liefhebbers)

De Middeleeuwse black metal hakt er stevig in en de folky stukken zorgen er voor dat je je perfect kan inleven in je rol als ratten-etende plebejer. Je waant je zo in een beduimelde bruine kroeg, bevolkt door een welgevormde gastvrouw met twee welgevormde gastvrouwen, een zware waard met onverzorgde baard en een voor de rest vervaarlijk uitziend cliënteel, al bier drinkend uit literse kruiken, met je laatste kopermunten die eigenlijk dienen om eten te kopen voor je achtkoppige gezin. Allee, ik dan toch. Pas op, het is niet alleen maar marginaal plezier. De ellende van leven in het tijdperk van de builenpest wordt uitgebreid beschreven en voel je als het ware onder je huid kruipen.

De afschrikwekkende krijs van Meneketel doet je haren op je armen overeind komen. De Duitse teksten versterken de dramatische ambiance nog meer. De scherpe gitaren staan in schril contrast met de rommelende drums, die eerder wat op de achtergrond blijven. De bas is goed hoorbaar en dat is altijd een pluspunt, zeker wanneer de schelle gitaarriffs de aandacht opeisen zoals hier het geval is. In de tragere stukken spelen melancholische klanken een grote rol. Er wordt soms van de hak op de tak gesprongen, maar dat stoort niet: het verhaal heeft het nodig en het houdt de nummers interessant op zich en het geheel afwisselend. Het grootste pluspunt is de authentieke sfeer die men weet te creëren door middel van tempowisselingen, folk invloeden, verhalende vocalen, samples, samenzang, onverwacht soleerwerk en het gebruik van accordeon. Afsluiter ‘Das Hexenmal’ is een bonusnummer op deze re-release en werd opgenomen in 2018 met huidig sessiedrummer Vâlant. ‘Tôtbringære’ is een uniek album in een unieke setting, uitgevoerd door een unieke muzikant, met de hulp van een sessiedrummer en het studiowerk van Greg Chandler, zanger/gitarist van funeral doom ensemble Esoteric, maar ook eigenaar van de Priory Recording Studios in Engeland en heeft de laatste tijd nog samengewerkt met bands als Lubbert Das, Nusquama, Fluisteraars, Officium Triste en Vacivus.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.