Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Twilight Force – At The Heart Of Wintervale
Nuclear Blast
Release datum: 20 januari 2023
“‘Sunlight Knight’ is al bekend, daar is die eeh… originele videoclip van uitgekomen waarin het schokkende ontbreken van het woord “dragon” in de songtekst wordt gecompenseerd in 256 kleuren.”
7.8/10
Jori van de Worp  I 20 januari 2023

Twilight Force is een band uit de school van Dragonforce en Gloryhammer: eenvoudige power metal met nog eenvoudiger teksten die het vooral van de happy-factor moet hebben. Persoonlijk heb ik deze stadsgenoten van Sabaton eigenlijk altijd gemeden totdat monsterzanger Alessandro Conti de microfoon overnam van zijn matig presterende voorganger. Het album ‘Dawn Of The Dragonstar’ gaf de band zowel in mijn optiek als in algehele populariteit een stevige duw omhoog. Het nieuwe jaar 2023 wordt in de power metal afgetrapt door een nieuw album van Twilight Force, maar hier viel hij in een ijskoude week eind 2022 alvast op de digitale deurmat.

Opvallend is dat het album opent met een stuk dat de bandnaam draagt, en dat op album nummer 4. Van ‘Twilight Force’ hebben we lyric video al mogen bekijken en is een typische kraker zoals we dat van de band gewend zijn. Machtige helden, antieke krachten en legendarische kristallen. Nog opvallender en de rode draad voor het hele album is de enigszins verontrustende dosis drakenfetish waar zelfs Dragonforce tegen verbleekt. In de songtitel komen we de dragon voor het eerst tegen bij ‘Dragonborn’, wat ondanks makkelijke associaties niet over het roemruchte Elder Scrolls spel lijkt te gaan en daar met een springerig folky sfeertje ook niet echt bij zou passen. Meer dan in welk ander stuk op dit album dan ook steekt hier de andere band van zanger Alessandro de kop op, Trick Or Treat. Drakentitel nummer twee krijgen we direct hierna met ‘Highlands Of The Elder Dragon’, een imposant stuk van ruim tien minuten wat de zes muzikanten op de top van hun kunnen laat horen ‘Sunlight Knight’ is al bekend, daar is die eeh… originele videoclip van uitgekomen waarin het schokkende ontbreken van het woord “dragon” in de songtekst wordt gecompenseerd in 256 kleuren. Er staat trouwens nog een stuk van over de tien minuten op met  ‘The Last Crystal Bearer’, wat misschien niet kan tippen aan ‘Highlands Of The Elder Dragon’ maar zeker het luisteren waard is. Het album sluit af met orkestrale versies van twee stukken op dit album. Of deze composities met echt orkest zijn opgenomen of digitaal gemaakt zijn durf ik niet te zeggen, in beide gevallen zou het knap gedaan zijn.

Het is soms met tandenknarsen dat ik het toegeef, dat bands die eigenlijk doodeenvoudige en gerecyclede muziek met kleuterschoolteksten maken toch best goed kunnen zijn. In het geval van deze band ben ik die ongezonde gewoonte inmiddels voorbij, tot opluchting van mijn tandarts overigens. Wat deze band hier neerzet aan compositie en muzikaal niveau is gewoon hartstikke dik in orde. Twilight Force is een kracht geworden (pun intended) die zich kan meten met de eerdergenoemden Dragonforce en Gloryhammer, bands met vergelijkbare formules. Weinig tot geen echte muzikale hoogstandjes, maar makkelijk te verteren happy metal.