Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Trouble – One For The Road/Unplugged
Hammerheart Records
Release datum: 11 februari 2022
“De re-release van deze EP maakt eens temeer duidelijk hoe uniek de sound van Trouble was”
Erik Boter I 8 februari 2022

Het Nederlandse label Hammerheart Records timmert lekker aan de weg met de re-releases van Trouble albums. Zagen eerder al ‘Psalm 9’, ‘The Skull’, ‘Trouble’ en ‘Manic Frustration’ opnieuw het levenslicht, deze keer valt het spotlicht op ‘One for the Road’, de EP die de doomgoden maakten net nadat ze onder het contract van American Records waren uitgekomen. Hoewel de twee albums die via American uitkwamen (de voornoemde ‘Trouble’ en ‘Manic Frustration’ albums) voor mij persoonlijk op hoog artistiek niveau staan, was het zakelijk blijkbaar lastiger om met labelbaas Rick Rubin te werken.

Aldus verscheen in 1994, geheel in eigen beheer en in een kleine oplage van slechts 1.500 stuks, de vijf track CD ‘One for the Road’. De EP werd door de band zelf gefinancierd en gemaakt, om tijdens de toer een product te verkopen te hebben. Dat lukte aardig, want het schijfje is inmiddels een erg gewild object geworden onder fans.  Trouble klonk tot op dat moment nog nooit zo direct en eerlijk als op deze EP; de nummers werden semi-live ingespeeld. Een aantal nummers vond, in andere versies, een plek op navolgende Trouble albums. Zo vind je opener ‘Goin Home’ ook op ‘Simple Mind Condition’ (2007) terug en staat ‘Requiem’, misschien wel één van de mooiste Trouble tracks ooit,  ook op het geweldige ‘Plastic Green Head’ album uit 1995. In de laatste track ‘Doom Box’ is een subtiele buiging naar Jimi Hendrix verwerkt.

Wanneer je de CD versie van ‘One for the Road’ aanschaft, krijg je er op een tweede CD het volledige ‘Unplugged’ album uit 2007 bij. De uitgebreide versie welteverstaan, met tien tracks. Niet alle nummers zijn trouwens akoestisch, ‘Mythic Hero’ en de Yardbirds cover ‘Heartful of Soul’ bijvoorbeeld zijn wel degelijk van scheurende gitaren voorzien. Toch is het mooi om te horen dat nummers als ‘Flowers’ en (daar is ‘ie weer) ‘Requiem’ ook in een uitgeklede versie fier overeind blijven. Hoewel niet om deze reden zo gepland had Hammerheart, met het overlijden van zanger Eric Wagner nog vers in het geheugen, geen betere keuze kunnen maken voor de eerste Trouble re-release van 2022. “One for the Road’ maakt eens temeer duidelijk hoe uniek de sound van Trouble was: donker, swingend, maar vooral melancholiek. Door het overlijden van Wagner komt dat nooit meer terug. Reden om juweeltjes als ‘One for the Road’ tot in lengte van dagen te blijven koesteren.