Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Trident – North
Non Serviam Records
Release datum: 02 oktober 2020
“Invloeden van Dawn, Sacramentum (duh!), Necrophobic en zelfs Celtic Frost brengen die typische koude sfeer van weleer terug tot leven.”
Koen Smits I 24 september

De theatrale intro ‘Enter’ en het deels akoestische begin van ‘Death’ doen  misschien vermoeden dat het hier gaat om symfonische black, maar zij die Trident kennen van hun debuut ‘World Destruction’, (met Tobias Sidegård, ex-Necrophobic op zang!) weten dat dat allerminst het geval is. De heren rond stichtend lid Reaper, ex-gitarist van Sacramentum en Dissection (nog te horen op, en mee geschreven aan, het legendarische ‘Storm Of The Light’s Bane’!) spelen ook op ‘North’ melodieuze black metal die vele jaren teruggaat en hulde brengt aan bands en vooral albums uit een ver verleden. Het heeft even tijd nodig, maar vanaf ‘Imperium Romanum’ krijgen de Zweden me wel in hun greep. Invloeden van Dawn, Sacramentum (duh!), Necrophobic en zelfs Celtic Frost brengen die typische koude sfeer van weleer terug tot leven.

Terwijl ‘World Destruction’ uit 2010 nog rauw, ongekunsteld en rechtdoor is, mis ik dat hier wel een beetje, maar daar tegenover staat een heldere, hedendaagse productie waarin iedereen z’n zegje heeft kunnen doen. Qua songwriting is ‘North’ ook een hele stap vooruit en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat men zeer veel tijd genomen heeft om dit tot in de puntjes te laten kloppen, ook al omdat het inmiddels vijf jaar geleden is dat de min of meer onder de radar gebleven ‘Shadows’ EP is uitgebracht. Met zestig minuten voor negen nummers heeft men ook het risico genomen om wat langdradig te worden, maar men brengt genoeg variatie (en kwaliteit!) om deze duur te verantwoorden. Hier en daar zit er een melig stukje tussen, zoals het einde van ‘Pallbearers Hymn’, maar dat is op zich een kleinigheid. ‘Final War’ is dan weer letterlijk regelrechte oorlog van begin tot eind, ‘Possession’ draagt een macabere, horroresque sfeer met zich mee en het stampende ‘North’ is een waardige afsluiter.

De nieuwe bassist Bloodlord (ex-Lord Belial en ex-Death Tyrant) heeft ‘North’ in z’n eigen Armageddon Recordings studio onder handen genomen en zichzelf lekker hoog in de mix gelaten. De hoes, getekend door Juanjo Castellano (Blaspherian, ons eigenste Carnation, Sentient Horror, de vorige Varathron) beeldt perfect uit wat er te horen is op ‘North’. Wie albums heeft zitten van de grootheden binnen het genre, maar ook eventueel iets van ondergrondse acts als Devian, Spazmosity of Undivine, kan dit schijfje gerust oppikken.