Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thulcandra – A Dying Wish
Napalm Records
Release datum: 29 oktober 2021
“Het handelsmerk van Thulcandra zijn de plots opduikende tokkelende passages die je telkens diep laten ademhalen om je daarna schrap te zetten voor de volgende eruptie vol screams en heftigheid”
8.5/10
Vera Matthijssens I 10 november 2021

Zanger/gitarist Steffen Kummerer is de voorbije periode druk bezig geweest. In november is er nieuw werk van Obscura, maar enkele weken eerder is er na zes jaar stilte eindelijk ook een nieuw album van zijn tweede band Thulcandra. Dat collectief werd in 2014 opgericht om de vlam brandende te houden van melodieuze edoch furieuze black/death metal zoals bands als Dissection, Entombed, Sacramentum en Unanimated dat maakten als pioniers in de jaren negentig.

Voor het eerst werkte Thulcandra met Dan Swanö als producer. Ook hij maakte furore in die roemruchte jaren negentig en het spreekt voor zich dat hij de geschikte persoon was om dit vierde studioalbum van Thulcandra mee te creëren. We worden meteen overrompeld wanneer ‘Funeral Pyre’ na wat tokkelende gitaren het ruime sop neemt met overweldigende blastbeats en furie. Snel en woest geldt ook voor ‘Scarred Grandeur’. Het handelsmerk van Thulcandra zijn de plots opduikende tokkelende passages die je telkens diep laten ademhalen om je daarna schrap te zetten voor de volgende eruptie vol screams en heftigheid.

In een song als ‘In Vain’ worden keyboards op voortreffelijke wijze op de achtergrond geplaatst als zwevend decor. Maar de hoofdprijs gaat uiteraard naar het spetterende gitaarwerk dat elke song naar een hoger niveau tilt. Luistertips zijn het kippenvel verwekkende titelnummer (dit album wordt opgedragen aan bassist Christian Kratzer die in augustus 2020 door een ongeval om het leven kwam), de single ‘Funeral Pyre’ en ‘A Shining Abyss’ waarin het akoestische fragment vergezeld wordt van huilende leads. Een pakkend eerbetoon aan een gelijkgestemde ziel en broeder.