Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Theophagist – I Am Abyss
Self Released
Release datum: 20 februari 2020
“Met openingstrack ‘Cannibal Preacher’ wordt het album dan ook heel toepasselijk geopend, waarna je als luisteraar door Theophagist steeds verder in een wereld van koude verschrikkingen wordt meegezogen.”
8/10
Dennis van ‘t Hoofd I 15 april 2020

‘I Am Abyss’ is het opvallend duistere debuutalbum van de Luxemburgse death metal band Theophagist. Ligt dat aan de albumcover die met zijn symboliek de duistere kant van ons bestaan en de onontdekte kant van onze psyche moet voorstellen? Of ligt het aan de thematiek in de teksten en de bandnaam Theophagist, die zoveel betekent als iemand die een god verslind? Het sacrament van de Eucharistie in de Katholieke kerk is daar bijvoorbeeld een voorbeeld van, waarbij wijn en brood het lichaam en het bloed van Christus moeten voorstellen en het eten daarvan er voor zorgt dat de gelovige wordt verenigd met god. In zekere zin spreken we hier dan ook van rituele kannibalisme.

Met openingstrack ‘Cannibal Preacher’ wordt het album dan ook heel toepasselijk geopend, waarna je als luisteraar door Theophagist (of door de uitreikende hand op de albumcover) steeds verder in een wereld van koude verschrikkingen wordt meegezogen. De vijf heren zien hun band Theophagist als een reïncarnatie van een project dat al lang voor overleden werd aangezien. De geschiedenis van Theophagist gaat terug naar de periode 2007 tot 2009 toen de band onder de naam Apocalypse – Redux eerste voetstappen maakte. Pas vanaf 2015, toen de heren een doorstart maakten als Theophagist, begon het voor de band een beetje te lopen. Na enkele bezettingswijzigingen werd ‘I Am Abyss’ in december 2018 opgenomen en in februari van dit jaar uitgebracht. Theophagist speelt een zwartgallige cocktail van licht technische melodieuze death metal met invloeden uit thrash en black metal en het verbaasd mij eigenlijk dat nog geen label deze band getekend heeft, want Theophagist beschikt over de nodige kwaliteiten om spannende, duistere en aansprekende death metal te maken. ‘I Am Abyss’ is dan ook een prima debuut dat zeker de moeite waard is om eens uit te checken als je van duistere melodieuze death metal houdt!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.