Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Neal Morse Band – The Great Adventour – Live In Brno 2019
Insideout Music
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 09 maart 2020
“Kortom, hier gaan de fans weer een poosje zoet mee zijn en voor hen die niet vertrouwd zijn met The Neal Morse Band is dit een uitstekende eerste kennismaking.”
9/10

Er is een grote regelmaat te vinden in het leven van Neal Morse en diens The Neal Morse Band. Elk album – tot hier toe bracht hij met deze constellatie drie studioalbums uit – wordt gevolgd door erg lange tournees. Dat is niet zo ongewoon, bijna elke band doet dit heden ten dage, maar telkens komt er ook een live registratie uit, een lijvig document voor de fans. Deze zijn altijd van onberispelijke kwaliteit en ook bij ‘The Great Adventour – Live in Brno 2019’ is dat het geval.

In 2019 bracht men ‘The Great Adventure’ uit en dit studioalbum werd gevolgd door 47 shows in de VS en Europa. Het Tsjechische concert in de Moravische hoofdstad Brno werd uitgekozen om vast te leggen voor de eeuwigheid vanwege de speciale sfeer in de zaal en onder de fans. Wij kunnen ons dat levendig voorstellen, want festivals in Tsjechië kunnen ook altijd rekenen op een uitgelaten en feestelijke sfeer. Het was de eerste keer dat men in Tsjechië speelde en dit werd opgesmukt door een dramatisch visueel spektakel van Christian Rios achter de entertainende band, waarbij echter ook prachtige landschappen een verheven sfeer scheppen. De band bestaat, naast de meester Neal Morse himself, uit drummer Mike Portnoy, bassist Randy George, toetsenist Bill Hubauer en gitarist Eric Gillette. De editing van heel het avontuur was in handen van bassist Randy George die ons een exceptionele aanpak belooft. Perfecte job.

Uiteraard werd heel het album ‘The Great Adventure’ gespeeld en dat daar veel te genieten valt is hier al te lezen toen we de studioversie bespraken. Live is het echter nog een pak beter. Niet alleen de sfeervolle beelden en het enthousiasme van het publiek dragen daartoe bij, ook de band is in bloedvorm en vergeet het showelement niet tijdens de complexe muziek. Zo is Neal Morse uiterst beweeglijk met zijn vastgehechte microfoon en zet hij zijn beschouwende teksten aan met veel handgebaren en lichaamstaal, af en toe ook met rekwisieten zoals een masker of een soort lasbril. Soms wandelt hij rond al zingend, dikwijls neemt hij plaats achter de toetsen of speelt gitaar. Het showelement is natuurlijk bij drummer Mike Portnoy gekend; hij laat zijn stokjes graag acrobatische toeren uithalen zonder een slag te missen en trekt daarbij gekke bekken. Een extra pluim voor de prachtige gitaarsolo’s van Eric Gillette! Alle leden – behalve bassist Randy die zich op de achtergrond houdt – zingen heel verdienstelijk en krijgen meer dan één solopartij. Opvallend is dat het verhaal live veel beter uit de verf komt, terwijl de band ook iets steviger uit de hoek komt. Dat je nu ziet wie de bepaalde stukken speelt, draagt bij tot de meerwaarde van deze release.

Na de integrale uitvoering van ‘The Great Adventure’ – toch een dubbelalbum – volgt er nog een medley van bijna een half uur met flarden uit elk album van Neal Morse en zijn band. Neal presenteert zich als een warmhartig persoon die alle ingrediënten uit progressieve rock – vooral Genesis – op voortreffelijke manier in een eigen potpourri stopt. De dubbele blu-ray mag er zijn en is volgens ons de beste aankoop, al is het kleinood ook op 2CD of digitaal te verkrijgen. Op de tweede blu-ray vind je tourdocumentaires van de VS en Europa en vier videoclips. Kortom, hier gaan de fans weer een poosje zoet mee zijn en voor hen die niet vertrouwd zijn met The Neal Morse Band is dit een uitstekende eerste kennismaking.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.