Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Gates – … Of Pandemonium
Northern Silence Productions
Release datum: 13 mei 2022
“Een kerkorgel met black metal gegorgel, verzin het maar”
7.5/10
Erik Boter I 9 mei 2022

The Gates is een Canadees duo dat op een vrij originele wijze poprock weet te combineren met occultisme. Ho, wacht! Zijn er niet al zat bandjes die dat doen? Ik noem Ghost. Lucifer, Year of the Goat.. er zijn er wel meer.  Klopt helemaal, het originele van de aanpak van The Gates is echter dat de veelal radiovriendelijke rock wordt gecombineerd met black metal (-achtige) leadzang. Het zorgt voor een apart sound die van uitersten aan elkaar hangt. King Baal tekende voor alle instrumenten; Galigula zorgde voor zang-, brul- en schreeuwpartijen.

Op papier een vreemde combinatie, popliedjes met black metal gegil. In de praktijk viel het me echter alleszins mee. Je moet wel een beetje door de matige productie heen luisteren maar dan hoor je soms best leuke composities. Meteen bij de opener ‘The Cosmic Crypt’ wordt duidelijk welke stijlen The Gates met elkaar vermengd in hun nummers. De track opent met een toetsenriedel die niet zou misstaan in het oeuvre van noem maar een willekeurige poprockband. Pas wanneer zanger Galigula zijn strot opentrekt is de verwondering compleet. Op één of andere manier werkt de combinatie echter prima.

In ‘Unlock The Gates’ hoor ik in de muziek iets meer een traditionele heavy metal sound doorklinken. Over poprock gesproken, ‘Fungus’ verraadt zelfs KISS invloeden. Het duo trekt de lijn verder door in ‘The Wizard’ en ‘The Reborn’ dat zelfs omschreven kan worden als synthpop met zware vocalen. Denk aan een combinatie tussen Depeche Mode en Cradle of Filth. Op ‘The Ghost Of The Knight’ worden alle instrumenten vervangen door een kerkorgel. Een kerkorgel met black metal gegorgel, verzin het maar.

Sta je als metal liefhebber open voor experimenten en gedurfde combinaties, dan is ‘…Of Pandemonium’ best een aanrader, toch in ieder geval een luisterbeurt waard. Ben je wat traditioneler in je muzieksmaak dan kun je dit debuut van The Gates beter in de bakken laten staan. Voor de liefhebbers: het album komt ook op gekleurd vinyl uit maar die zal, door de drukte bij de perserijen, pas in november of december van dit jaar verkrijgbaar zijn.