Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thanatos – Violent Death Rituals
Listenable Records
Release datum: 20 maart 2020
Tekst: Pim Blankenstein – 13 maart 2020
“Dit is misschien wel het beste album dat Thanatos ooit heeft uitgebracht.”
9.3/10

Hoewel het vorige (overigens te gekke) album ‘Global Purification’ alweer uit 2014 stamt, was het geenszins stil rondom de Rotterdamse band Thanatos. ‘Global Purification’ verscheen via Century Media en dat label bracht in de periode 2012-2014 ook de gehele catalogus van de oudste extreme metalband van Nederland uit. In 2019 werd het 35-jarig bestaan gevierd wat gepaard ging met de release van een demo compilatie en een single. Ook vonden er wat bezettingswisselingen plaats in de afgelopen jaren. Maar met de nieuwe bezetting heeft de death/thrashformatie rond Stephan Gebédi wel een knaller van een nieuw album opgenomen. ‘Violent Death Rituals’ is misschien wel het beste album dat Thanatos ooit heeft uitgebracht.

De opbouw van het album vind ik perfect, van begin tot eind loopt het als een trein. Daar is duidelijk goed over nagedacht. De composities zelf zijn ook stuk voor stuk ijzersterk. Agressieve death/thrash met de duidelijke Thanatos-signatuur, hoewel je uiteraard ook invloeden van bands zoals Slayer kunt ontdekken. Daar is overigens niks mis mee, want ook een oude band als Thanatos heeft zo zijn inspiratiebronnen. Dat is meteen een mooi bruggetje naar het nummer ‘Legacy Of The Gods’ dat alleen op de CD editie staat en waarvan de tekst is opgebouwd uit titels van klassieke metalsongs.

De band is hoorbaar in vorm en het moet gezegd worden dat het drumwerk van nieuweling Martin Ooms fantastisch klinkt. Kudos ook voor bassist Mous Mirer die kort voor de opnames de positie als bassist van Marco de Bruin overnam. De solo’s van Paul Baayens zijn ook weer voortreffelijk en ook de zang van Stephan mag vermeld worden. Misschien wel zijn beste “vocal delivery” ooit. Dat het geheel ook helemaal af klinkt, is ook te danken aan Dan Swanö. Hij levert een puike mix af waarbij de identiteit van Thanatos volledig behouden is. Er zijn eigenlijk geen zwakke momenten te benoemen en daarmee is ‘Violent Death Rituals’ een “must have” voor de liefhebber van het hardere werk.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.