Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Temperance: “We zijn trots op alle mooie plekken die ons land rijk is en we proberen met onze videoclips ook te laten zien hoe mooi Italië is.”

Een van de meest productieve en ook veelbelovende bands in het symfonische genre is het Italiaance gezelschap Temperance. Met wel drie leadvocalisten, een geheel eigen benadering van deze stijl van metal, en een spartaans werkethos zijn ze in een paar jaar opgegroeid van lokaal groepje tot een van de groteren in het Italiaanse metalwereldje. Een van de weinige muziekfestivals die door kon gaan in Nederland was Brainstorm festival waar Temperance ook een opwachting maakte. Als aanwezige op het festival maakte ik van de gelegenheid gebruik om de hele band eens aan de tand te voelen over hoe het ervoor staat in het Temperance kamp.
Jori van de Worp Ι 18 november 2021

De laatste keer dat ik met jullie heb gesproken was rond de release van Of Jupiter And Moons. Intussen is er alweer wat tijd verstreken en zijn er wel weer ontwikkelingen in het Temperance kamp. Jullie hebben Viridian uitgebracht en nu staat er alweer een album op het punt uit te komen. Jullie hebben niet zitten luieren tijdens de pandemie!
Het vorige album ‘Viridian’ is echt net voor de pandemie uitgekomen, begin 2020. We hebben toen maar acht shows kunnen geven om het album te promoten, dat was als support van Tarja. Halverwege die tour gebeurde het en moesten we weer naar huis. Normaal spelen we zo’n vijftig of zestig shows per jaar. Afgelopen jaar waren het er dus acht en dit jaar echt maar twee, waarvan vandaag de eerste was. Dus ja, we moesten toch iets doen! Het voordeel van de pandemie is dat we heel veel tijd hadden om aan ‘Diamanti’ te werken en ik denk wel dat het daardoor ons beste album tot nu toe is geworden.

Jullie optreden hier scheen nogal aan een zijden draadje te hangen? De rest van de hele tour is niet doorgegaan maar vandaag kon wel doorgaan als losse show. Dat moet jullie beide optredens vandaag, het gewone zojuist en het akoestische wat jullie straks gaan geven, wel extra speciaal maken?
Zeker! We zagen net het kaartje op de deur van onze kleedkamer waar nog “Leaves’ Eyes en Temperance” opstaat. En dan sta je er toch wel even bij stil dat dat bordje eigenlijk niet alleen voor vandaag had moeten zijn, bitterzoet wel. Maar we zijn echt zo blij dat we hier toch kunnen zijn! Nederland is altijd leuk om te spelen. We hebben hier niet vaak gespeeld maar de optredens die we hier hebben gehad staan zeker in ons geheugen gegrift. Maar volgend jaar maart komen we terug want dan halen we de tour met Tarja in, en ook de tour met Leaves’ Eyes gaat nog een keer gebeuren komend jaar.

Zoals eerder genoemd treden jullie twee keer op, een gewone versterkte set en een akoestische set. Klinkt als een bijzondere gelegenheid. Hebben jullie plannen om hier iets van op te nemen en uit te brengen?
We hebben het akoestische album ‘Melodies of Green and Blue’ een jaar geleden uitgebracht, dit is wat we gaan spelen in het theater. Dus het is voor ons vooral een kans om ook de akoestische nummers een live te spelen, want tijdens een gewone show is hier eigenlijk vaak geen goede mogelijkheid voor. We hebben tijdens de pandemie wel een livestream show gedaan, wat door kon gaan als release party voor het akoestische album. Dus vandaag is het eerste echte live debuut voor deze nummers, terwijl het volgende album nog maar een paar weken weg is. Misschien dat we in de toekomst nog wat live akoestisch materiaal als bonus toevoegen aan een nieuwe release, maar dat moeten we allemaal nog zien.

Laten we even een stapje terugnemen in de tijd naar de release van ‘Viridian’. In mijn review gaf ik het 9 uit 10 punten en prees ik jullie talent om nooit tweemaal hetzelfde album te maken. Hoe kijken jullie nu zelf terug op dit album?
Ik vind ‘Viridian’ heel goed, eigenlijk een beetje een voorloper van wat we met ‘Diamanti’ nog beter hopen te doen. We hebben geprobeerd het beste van ‘Viridian’ te pakken en dit te mengen met wat meer symfonische elementen. ‘Viridian’ heeft een paar echt hele goede nummers, enkele van de beste stukken uit onze carrière. Veel van die stukken zijn ook echt gaaf om live te spelen en die muziek leent zich er ook echt voor, we hebben vandaag ook veel van dat album gespeeld. We zullen bij het nieuwe album natuurlijk moeten kijken hoe het live gaat werken, maar ik denk wel dat het werk van ‘Viridian’ goed live werkt omdat het wat directer is dan de nieuwe muziek. Het nieuwe album bevat juist meer arrangementen, meer complexe songwriting en meer gelaagde vocalen. We zullen wel een manier vinden om het live te spelen, maar het zal wat lastiger worden. Het zal sowieso een keuzeproces worden, want met zes albums uit wordt het sowieso wel pittig om een keuze te maken! We proberen wel om ook tijdens een tour wat te variëren. Er zijn immers best wat mensen die meerdere shows van een tour bezoeken en het is natuurlijk ook leuk om hun meerdere verschillende live ervaringen te geven.

Wat kunnen jullie met vertellen van de single en video voor dat album die jullie ook gespeeld hebben vandaag, ‘My Demons Can’t Sleep’?
Iedere keer als we een video opnemen proberen we wel wat nieuwe interessante locaties te vinden en ook wel echt iets anders te doen qua script. De video voor ‘Of Jupiter And Moons’ is op Sicilië geschoten, en we zijn voor ‘My Demons Can’t Sleep’ dus expres ergens anders heengegaan, naar het prachtige kasteel van Valle d’Aosta. Daar hebben ze ook wat scenes van de Avengers films opgenomen, alleen niet met ons helaas hehehe. We zijn trots op alle mooie plekken die ons land rijk is en we proberen met onze videoclips ook te laten zien hoe mooi Italië is.

Op het moment staan jullie aan de vooravond van de release van album nummer zes, niet te bescheiden. Ook hier hebben jullie weer een single met mooie video uit, ‘Pure Life Unfolds’. Als deze single een richting aangeeft voor het hele album is het album meer symfonisch, wat jullie net zelf ook al aangaven. Meer in de richting van de oudste albums wellicht.
Ook dit is niet iets wat we van tevoren uitgedacht hebben. We geven ons alles wanneer we nummers schrijven en soms komen ze er meer symfonisch uit, soms weer meer elektronisch zoals ‘Codebreaker’ van het nieuwe album of ‘Mission Impossible’ van het vorige album. Het album bevat wel een beetje van alles, en dat is ook juist omdat we niet bij voorbaat een bepaalde richting op denken. Wanneer het album klaar is, kijken we pas naar welke nummers het meest boeiend en geschikt voor een single zouden zijn. Dit keer zijn dat ‘Breaking the Rules of Heavy Metal’, ‘Pure Life Unfolds’ en titelsong ‘Diamanti’ geworden, omdat we denken dat die het best aan zullen slaan.

De tour met Leaves’ Eyes is niet afgezegd maar uitgesteld. Dat betekent dat we jullie snel weer kunnen zien met een verse setlist?
Natuurlijk! We komen sowieso naar Nederland terug met Tarja zoals eerder gezegd, en hopelijk weten we Nederland ook mee te nemen voor onze headliner tour. Dat is nog niet zeker maar we spelen sowieso in België, daar hebben we een paar shows als afsluiting van de tour met Tarja want Tarja speelt zelf niet in België. Voor de headliner tour dus misschien en hopelijk, maar met Tarja zien jullie ons snel terug, uiteraard met een nieuwe setlist.

Jullie zijn altijd al een drukke en productieve band geweest. Zijn er al plannen voor de nabije toekomst na de Leaves’ Eyes tour?
Dat zal de herfst worden sowieso dus dat duurt nog even. In de lente is er eerst de tour met Tarja, dan in de zomer een headlinertour en hopelijk wat festivals, en rond november de tour met Leaves’ Eyes. Uiteraard willen we weer nieuwe albums gaan maken, maar als het meezit met het touren zal dat pas 2023 worden. Eerst maar eens flink touren met ‘Diamanti’.

Dat was het wel weer, want jullie moeten ook weer door. Is er nog iets wat jullie willen toevoegen voor de fans uit Nederland en België?
Het gebruikelijke eigenlijk. Ga naar ‘Diamanti’ luisteren zodra hij uit is, en we zien jullie hopelijk allemaal weer in maart! We willen ook alle fans danken voor de steun, Temperance heeft veel fans in Nederland en België, fingers crossed dat de tours volgend jaar door kunnen gaan en we jullie allemaal kunnen ontmoeten. Oh, en een mooi shirt heb je aan haha! (dat was een Savatage shirt)