Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tarja – In The Raw
earMUSIC 
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Sjak Roks – 19 augustus 2019
“Deze plaat is niet alleen zeer geschikt is voor de liefhebbers van Tarja’s solo-materiaal, maar zeker ook voor al diegenen die haar Nightwish verleden een warm hart toedragen.”
8.8/10

Het was alweer een drietal jaren geleden dat de Finse zangeres Tarja Turunen het uitstekende album ‘The Shadow Self’ op de markt bracht en het lange wachten van de fans op nieuw materiaal wordt nu uiteindelijk beloond met deze nieuwe plaat ‘In The Raw’. Is ‘In The Raw’ dat lange wachten daadwerkelijk waard geweest? Nou, daar kan ik volmondig ja op antwoorden want ook op dit nieuwe album laat Tarja horen dat ze zich vocaal nog altijd met de beste zangeressen kan meten en het lijkt er op dat haar stem met het verstrijken der jaren alleen maar beter wordt. Daar komt nog bij dat het nieuwe song materiaal een stuk gevarieerder is dan hetgeen ze op voorganger ‘The Shadow Self’ liet horen en dat maakt de plaat erg avontuurlijk en zeker ook gedurfd. Niet iedereen zal dat weten te waarderen en sommige nummers zullen behoorlijk wat luisterbeurten nodig hebben om zich op de juiste waarde te laten schatten, maar als je bereid bent om die investering te doen wordt je daar ook rijkelijk voor beloond.

Geheel in lijn met de albumtitel begint de plaat lekker rauw met ‘Dead Promises’, waarop ook Soilwork’s Björn Strid een vocale gastbijdrage levert. Het bombastische nummer wordt gedomineerd door een intense gitaarriff en behoort tot het hardste materiaal wat er op deze ‘In The Raw’ te vinden is. Tarja overtuigt zowel in het heavy materiaal als in de meer ingetogen nummers en haar krachtige stem zorgt er mede voor dat ‘Dead Promises’ een erg geslaagde opener van deze nieuwe plaat is. Het navolgende ‘Goodbye Stranger’ kent een wat symfonischer karakter en grijpt je meteen bij de strot, niet in het minst door de wat mechanisch aandoende riff, het prima refrein en de uitstekende vocale bijdrage van Lacuna Coil zangeres Cristina Scabbia.

Naast deze twee nummers staan er echter nog wel wat meer krakers op ‘In The Raw’, want ook tracks zoals het melodieuzere ‘Tears In Rain’, het erg aanstekelijke en ietwat ingetogen ‘Railroads’, het theatrale ‘Spirits Of The Sea’ en de prachtige ballade ‘You And I’ worden erg overtuigend neergezet. Verder verdient ook ‘Silent Masquerade‘ een speciale vermelding, want naast een Tarja in topvorm vinden we hier ook een excellente gastbijdarage van Kamelot-zanger Tommy Karevik, waardoor ook dit nummer gekatapulteerd wordt tot de absolute hoogtepunten van dit nieuwe Tarja-album. Eigenlijk is het enige nummer dat me niet zo kan bekoren het cinematisch aandoende en behoorlijk langdradige drieluik ‘The Golden Chamber’, waarop Tarja wel de ruimte krijgt om haar vocale capaciteiten te etaleren, maar dat mijns inziens beter op een film-soundtrack zou passen en dat voor mij ietwat te experimenteel klinkt om echt tot de verbeelding te spreken.

Buiten deze kritische noot biedt ‘In The Raw’ bijna een uur lang heerlijke symfonische metal vol variatie en voorzien van uitstekende vocalen. Dat zorgt er voor dat deze plaat zeer geschikt is voor de liefhebbers van Tarja’s solo-materiaal, maar zeker ook voor al diegenen die haar Nightwish verleden een warm hart toedragen. ‘In The Raw’ is wederom een erg overtuigend solo-werkstuk van mevrouw Turunen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.