Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Svarttjern  – Shame Is Just A Word
Soulseller Records
Release datum: 17 januari 2020
Tekst: Koen Smits – 08 januari 2020
“Verwacht ook geen constante zoektocht naar snelheidsrecords of eindeloze blastbeats, maar als ze loos gaan zoals in ‘Ravish Me’, kan je je beter vasthouden aan de takken van de bomen.”
8.3/10

Svarttjern is alweer een hele tijd bezig en met ‘Shame Is Just A Word’ zijn de Noren toe aan hun vijfde full-length sinds 2009. Sinds die tijd is er niets opzienbarends veranderd aan het spel van Svarttjern. Op hun nietsontziende debuut ‘Misanthropic Path Of Madness’ ging het er over het algemeen nog harder en strakker aan toe, maar uiteindelijk spelen ze nog steeds true Norwegian black metal. De bezetting is al jaren hetzelfde en zo kunnen we toch spreken van een stabiele groep. Drie leden spelen sinds 2017 bij het vernieuwde Carpathian Forest en zanger HansFyrste heeft in het verleden nog stukken gemaakt op enkele albums van Ragnarok.

De albumtitel doet bij sommigen misschien wenkbrauwen fronsen, maar wie de songtitels en teksten van Svarttjern ooit gelezen heeft, weet dat dit niet zo verrassend is. Verwacht ook geen constante zoektocht naar snelheidsrecords of eindeloze blastbeats, maar als ze loos gaan zoals in ‘Ravish Me’, kan je je beter vasthouden aan de takken van de bomen. Dit is black metal met een hoop thrash invloeden, zoals het hoort. En serieuzer dan Carpathian Forest, maar wel met een soortgelijke insteek. Rockend tot en met! Met hints naar Immortal in het gitaarwerk en Satyricon in het vocale werk en de opbouw. De onvolprezen zanger HansFyrste heeft nu ook geen enkele moeite om mij in te pakken met zijn niet al te hoge, maar ultravettige keelrochel. De cover van Exodus, ‘Bonded By Blood’, is een goed doordachte en passende keuze. Net zoals de rest van het album een regelrechte dreun in je gezicht!

‘Shame Is Just A Word’ komt mede zo goed tot zijn recht door de lekkere productie, die ideaal bij de plaat past. Niet super-clean, want het moet natuurlijk gortig blijven, maar helder genoeg om de gemiddelde black metal liefhebber te kunnen bekoren. Geen diep begraven vocalen of naar potten – en pannen klinkende drums, opgenomen in een badkamer met de douchekraan en badkraan tegelijk open. De drums hebben nochtans wel een lekker ouderwets geluid. Die snaardrum is geweldig! Eigenlijk is alles al ooit gezegd en geschreven over dit soort albums, maar als je houdt van de originele Noorse sound, is dit zeker een plaat om bij de rest in de kast te zetten. Zo vroeg op het jaar beginnen met een typisch  Noors black metal album, niet zo makkelijk, aangezien we elk jaar wel enkele uitschieters krijgen in het weliswaar kleiner wordende aanbod. Topkwaliteit is er met Djevel, Kampfar, Whoredom Rife, Taake en andere Mayhems genoeg: het is het opstaan uit de tweede rij met oerdegelijke bands als deze Svarttjern, Nordjevel, 1349, Doedsvangr, Gravdal, Dødsfall en Djevelkult dat zo verdomd moeilijk is. Op zich brengen deze bands allemaal steengoede albums op de markt, maar echt erbovenuit steken lijkt niet zo te lukken. Zo dus ook met dit album van Svarttjern: goed, maar niet uitstekend; degelijk, maar niet overweldigend; pakkend, maar niet memorabel; sterk, maar niet fantastisch. Nu moeten we dit ook niet overdrijven, want ‘Shame-Is-Just-A-Word’ is ook een goed, degelijk en pakkend, sterk album geworden dat complex-loos door het Noorse black metal landschap raast en lak heeft aan trends of eender welke andere zooi.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.