Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Svartsot – Kumbl
Mighty Music
Release datum: 17 februari 2022
“Voor dit album besloot men een aantal traditionele Deense folk songs in de karakteristieke Svartsot stijl op te nemen”
8.2/10
Vera Matthijssens I 18 februari 2022

De Deense folk metal band Svartsot kende een vliegende start met ‘Ravnenes Saga’ (2007), Mulmets Viser’ (2010) en ‘Maledictus Eris’ (2011) in tijden van groeiende populariteit van het folk metal genre, maar daarna werd het een beetje stil rond de band van Cris J.S. Frederiksen. Men bleef niet gespaard van tegenspoed. Stewart Lewis die instond voor veel folk instrumenten verliet de band door ziekte van zijn vrouw, maar men is hem altijd als vriend en bandlid blijven beschouwen. Met Thor Bager deed een nieuwe zanger zijn intrede en Hans Jorgen Martinus bleek een goede aanwinst voor authentieke folk instrumenten.

Live viel Svartsot wel her en der te spotten op festivals, maar aan de release van ‘Vældet’ in 2015 werd maar weinig ruchtbaarheid gegeven. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Svartsot heeft onderdak gevonden bij landgenoten Mighty Music en ‘Kumbl’ blijkt een sterk album te zijn waarbij men diep in eigen erfgoed duikt. Voor dit album besloot men immers een aantal traditionele Deense folk songs in de karakteristieke Svartsot stijl op te nemen.

‘Kumbl’ is een vreemde titel, maar betekent ‘monument’ in het oud Deens. Het plan was om dit vijfde album in 2020 uit te brengen, in conjunctie met het 15-jarige bestaan van de band, maar de pandemie leidde tot vertraging. Nieuwe drummer Frederik Uglebjerg blijkt een opkomende producer te zijn en heeft deze Svartsot’s interpretaties in de studio verwezenlijkt. Verwacht geen simpele, hupse deuntjes, maar versies waarin grunts en screams een garantie zijn. En laat je niet misleiden door de semi-akoestische (maar mooie) instrumentale start met ‘Den Hoboeken Dans’, want de rest van het materiaal is heftiger. Tin whistle, doedelzak en mandoline creëren traditiegetrouw een authentieke sfeer, aan elke song hangt een lang verhaal vast in analogie met de kernbedoeling van folk muziek. Zo wordt de melodie van ‘Carmen Vernale’ nog steeds ten gehoor gebracht om de lente aan te kondigen in Aarhus. ‘Liden Kirsten’ is een Deense folk ballade die het verhaal vertelt over een koning die de vrouw van zijn dromen ook de moeder van zijn opvolgers wou maken zonder haar zelf daarin te betrekken. ‘Drømte Mig En Drøm’ is een bewerking van de oudste Deense song die opgenomen werd, te vinden in een runenmanuscript rond 1300. Deze drie songs werden reeds als singles uitgebracht. Om de gezelligheid te verhogen werd er ook nog een gastbijdrage geregeld. In een tweetal songs horen we de zus van drummer/producer Frederik en deze Andrea Uglebjerg zingt ook in een Deense punk band We zijn blij dat Svartsot de draad terug opgenomen heeft. Hopelijk kunnen we binnen afzienbare tijd ook nog eigen werk verwachten.