Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Svart Crown – Wolves Among The Ashes
Century Media
Release datum:  07 februari 2020
Tekst: Koen de Waele – 21 januari 2020
“‘Wolves Among The Ashes’ bevat nog steeds genoeg agressiviteit om de extremere fans te bekoren. Toch laat het ook een evolutie horen, vooral in de zangpartijen. Dat geeft een enorm variërend en toch stijlvol album.”
8.5/10

Na ‘Abreaction’ volgde zo een intense toer dat deze er heel diep insneed. Bijgevolg bleef alleen oprichter JB Le Bail nog over en ging de rest van de band hun eigen weg. JB en Nicolas Muller, die tot in 2014 drummer was, vonden elkaar terug en sloten zich een lange tijd op in het repetitielokaal. Hoewel Svart Crown diepe wortels had in het blackened death metal genre, lieten ze op hun sociale media al op voorhand weten dat de band terug wilde naar hun roots uit de late jaren negentig, er toch heel wat verrassingen zouden volgen.

Deze zijn zeker aanwezig. Met gitarist Clement Flandrois werd nog een oudgediende opgetrommeld en nieuwkomer Julien Negro als bassist maakte het plaatje terug compleet. Het album opent met de laatste bekende speech van predikant Jim Jones, opgenomen net voor hij met zijn volgelingen van de Peoples Church sekte collectief zelfmoord pleegde. Die menselijke waanzin is dan ook het concept op hun vijfde album. Het eerste effectieve nummer is ‘Thermageddon’. Snel beukende drums en furieuze riffs worden afgewisseld met tragere ritmes. JB brult en grolt er nog steeds stevig tegenaan. Toch bevatten de refreinen al wat meer cleane zangpartijen. Die komen later op het album nog meer terug. Een mooie prestatie waarvan JB verkondigde dat hij na de opnames helemaal op was. De eerste verrassing is er met ‘Blessed Be The Fools’. Het begint met duistere koorzang waardoor een dreigende sfeer wordt gecreëerd. Later krijg je met ‘Down To Nowhere’ zelfs een semi ballad te horen. Verkijk je echter niet op het uiterlijk want het is zeker geen rozengeur en maneschijn. De langere afsluiter ‘Living With The Enemy’ heeft nog wel enkele ruige uitbarstingen maar laat ook hele stukken naargeestige postrock horen.

Hiermee begeeft Svart Crown zich helemaal uit hun comfortzone maar het resultaat is uiterst geslaagd te noemen. ‘Wolves Among The Ashes’ bevat nog steeds genoeg agressiviteit om de extremere fans te bekoren, maar toch laat het ook een evolutie horen, vooral in de zangpartijen. Dat levert een enorm variërend en toch stijlvol album op.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.