Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Svärd – The Rift (EP)
Argonauta Records
Release datum: 03 juli 2020
“Zoals je merkt is dit andere koek dan de doom-epossen die we gewend zijn, logisch maar met een andere band. Dit gaat dus eerder de stoner en heavy rock liefhebbers behagen.”
8.2/10
Vera Matthijssens I 30 juni 2020

Verschillende (underground)kanjers uit de doom metalscène hebben zich gevonden en verenigd in een nieuwe constellatie Svärd. Tim Nedergård en Björn Pettersson van In Mourning namen terug contact op met hun vroegere bandmaat Pierre Stam (ik herinner me dat hij vroeger alle teksten schreef, hier is hij terug bassist) en als klap op de vuurpijl werd dit kwartet vervolledigd met drummer Cornelius Althammer van de Duitse doomsters AHAB. Als dat geen vonken gaat geven!

Er staat een volledig debuutalbum in de steigers, maar nu kunnen we genieten van een eerste kennismaking met Svärd mits de EP ‘The Rift’. Voorlopig alleen digitaal op de wereld losgelaten, maar later is een vinylversie gepland. Een intro en vier songs biedt dit schijfje. Geen doom metal, maar heavy psych rock hier, wat zich vertaald in een vintage sound en rauwe zang. Na de onbenullige intro komt dit tot uitbarsting in ‘A Rift In The Green’, uptempo met vurige gitaarsolo’s en scheurende gitaren. Deze gasten hebben er zin in! Stomend vervolgen zij hun ongepolijste pleidooi in ‘Palaeocene Flames’. Vervolgens wordt het nog beter met zwevende gitaarsolo’s in ‘The Burning Asylum’. Dit stampende nummer wordt doorkliefd met hardcore achtige zang, maar er is een prachtige passage met gevoelig gitaarwerk en in dit nummer krijgt Cornelius een pluim in de reet voor inventief slagwerk. Zoals je merkt is dit andere koek dan de doomepossen die we gewend zijn, logisch met een andere band. Dit gaat dus eerder de stoner en heavy rock liefhebbers behagen. ‘The Portal’ is de negen minuten lange afsluiter en gaat eerst de psychedelische kant uit. Ruwe en hoge stem zingen samen, daarna een gierende finale die erg repetitief is. De mix en mastering gebeurde door Jonas Kjellgren en hij zorgde voor een vintage product dat smaakt naar meer.