Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sunken – Livslede
Vendetta Records
Release datum: 18 september 2020
“Alles blijft rustig doorgaan, behalve de gitaren die opeens heel natuurlijk en met een scherpheid die bijna de ziel van het lichaam lossnijdt beginnen te schreeuwen.”
7/10
Bart Meijer I 06 september 2020

Vlak nadat ik het debuut van het Finse Sunken had gerecenseerd landde dit album in mijn inbox. Ik dacht, dat is wel erg snel, tot duidelijk werd dat ik hier te maken had met de Deense black metal formatie. Muziek van een geheel andere orde, het tweede album van Sunken heet ‘Livslede’. Wat een aantal betekenissen heeft in de trant van depressie en zorgen. Een ideale titel voor de naargeestige black metal die de band ons brengt.

Of ja, atmosferische black metal is een betere benaming. De getergde, schrille krijsen van zanger Martin Thomasen, die vaak zo overtuigend overkomen dat ik een aantal keren om me heen heb gekeken in de angst ergens een huilende demoon te zien, en de tremolo gitaarstukken zijn aanwezig als hoofdingrediënten van het black metal genre. Snelle drumpartijen ondersteunen dit. Het atmosferische wordt teweeggebracht door synthesizer passages die de heftigere stukken afwisselen, maar ook door post metal invloeden die we door het gehele album heen horen.

Dat is wat we de eerste twee nummers na de intro horen; daarna komen we aan bij ‘Delirium’ en daar pakt Sunken het anders aan. Het nummer begint rustig met een mager basloopje aangevuld met warm gitaar-gepluk. Langzaamaan worden synthesizer en drums toegevoegd, alvorens we worden toegesproken door een droevige, verloren stem. Alles blijft rustig doorgaan, behalve de gitaren die opeens heel natuurlijk en met een scherpheid die bijna de ziel van het lichaam lossnijdt beginnen te schreeuwen. Dit nummer is veelbelovend en spreekt wat mij betreft veel meer tot de verbeelding dan de twee voorgaande tracks. ‘Dødslængsel’ (dodelijk verlangen) sluit het album af en is weer een stuk harder, maar niet zo heftig als het begin.

Een gevarieerd album waarop black metal duidelijk vertegenwoordigd is. Het zal door puristen misschien niet geaccepteerd worden, op dezelfde manier waarop bijvoorbeeld Deafheaven door sommigen niet als trve wordt beschouwd. ‘Livslede’ klinkt intens en oprecht, en ook al is het niet heel vernieuwend, er schemert duidelijk door dat de band een hoop potentie heeft.