Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sunken – From Slow Sleep Like Death
Argonauta Records
Release datum: 10 juli 2020
“Door toevoeging van hoge en scherpe sologitaar wordt het melancholie-gehalte erg hoog en gaan de nummers af en toe richting de funeral doom.”
8.5/10
Bart Meijer I 05 juli 2020

Alhoewel de Finse formatie Sunken al in 2009 tot leven werd geroepen – als dat een juiste term is voor dit soort zwartgallige muziek – zijn ze in 2018 pas begonnen met het opnemen van wat hun debuutalbum zou worden. Het resultaat is ‘From Slow Sleep Like Death’, een erg evocatieve titel die prachtig past binnen het death-doom genre waar deze heren zich schuldig aan maken.

Het tempo op deze plaat ligt niet hoog. Het gaat op zijn gemakje en de riffs en ritmesectie liggen lekker zwaar op de ziel, waardoor de muziek meeslepend en soms hypnotiserend kan zijn. Door toevoeging van hoge en scherpe sologitaar wordt het melancholie-gehalte erg hoog en gaan de nummers af en toe richting de funeral doom. Er komen weinig tempowisselingen voor en daardoor vallen de momenten waarop dit wel gebeurt extra op en zorgen ze voor een strakke portie kippenvel. Sunken weet soms met heel simpele constructies – een paar gitaarstrofes met wat bas, bijvoorbeeld – bijzonder goed een droefgeestige sfeer neer te zetten, maar voor het grootste deel horen we een krachtig en vol geluid. Cleane zang is overigens zo goed als niet te bekennen op ‘From Slow Sleep Like Death’: zanger Jokipii maakt vooral gebruik van langgerekte death grunts.

Dit is een genre waar ik al vroeg aan ben begonnen en dat ik naarmate het leven meer ervaringen opleverde meer en meer ben gaan waarderen. Daardoor heb ik bepaalde iconen en genre-grootvaders (die overigens nog steeds zonder moeite de vreugde uit elke luisteraar weten te wringen), en wordt het moeilijk voor nieuwe bands om indruk te maken en origineel te klinken. Sunken maakt indruk en klinkt origineel en zal met open armen ontvangen worden door fans van onder andere Evoken, My Dying Bride en Twilight’s Embrace.