Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Soulfly – The Soul Remains Insane – The Studio Albums 1998 to 2004
BMG
Release datum: 17 juni 2022
“Een jubileum mag wel eens gevierd worden dus brengt BMG een luxebox op de markt met daarin de vier eerste albums en een extra album met B-kanten en rariteiten, goed voor 8 vinylplaten”
Koen de Waele I 3 juni 2022

Nadat Max Cavalera in 1996 Sepultura verliet, bleef hij niet bij de pakken zitten en begon hij met Soulfly. Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder en elf albums later. Zo een jubileum mag wel eens gevierd worden dus brengt BMG een luxebox op de markt met daarin de vier eerste albums: ‘Soulfly (2-lp) , ‘Primitive’ (1-lp) , ‘13’ (2-lp) en ‘Prophecy’ (2-lp) en een vijfde bonusalbum ‘Soulfire’ (1-lp) met daarop singles, b-kantjes en nog niet eerder uitgebrachte nummers en remixen. De 8 lp’s zijn geperst op 180 gram vinyl en worden vergezeld van een boek met interviews en nog niet eerder uitgebrachte foto’s uit de eerste zes jaar. Wie het niet heeft voor vinyl, kan ook kiezen voor de cd-versie.

Het eerste album ‘Soulfly’ was een verderzetting van ‘Roots’, het laatste album dat Max maakte met Sepultura. Op ‘Primitive’ en ‘3’ finaliseerde hij de tribal groove en op ‘Prophecy’ (in mijn ogen nog steeds het sterkste Soulfly album tot nu toe) staan enkele absolute klassiekers. Max beschikt over een nooit aflatende energie en zijn uit duizend herkenbare grommende stem en eenvoudige, maar pakkende riffs, zorgen er voor dat Soulfly al vijfentwintig jaar een publiekstrekker is.

Tel er dan nog eens zijn andere bands en projecten Cavalera Conspiracy, Killer Be Killed, Nailbomb bij waar hij bijdragen aan geleverd heeft en dan weet je waarom hij na al die tijd een voorbeeld is voor miljoenen metalfans. Toch blijft Max de eenvoud zelf met zijn onafscheidelijke camouflagebroek en ontelbare shirts waar hij bands, projecten en voetbalploegen met steunt. Over album één tot vier ga ik niet te veel uitweiden. Die werden al uitgebreid besproken. Wat me wel opviel was dat ik destijds bepaalde nummers zoals ‘Umbabarauma’ of ‘Zumbi’ waar volop de tribe richting werd uitgegaan een beetje saai en chaotisch vond. Zoveel jaar later kan ik er wel degelijk van genieten en bewees Max dat hij nooit in een hokje te duwen was. Het vijfde album bestaat uit een samenraapsel van B-kantjes en speciale mixen. De eerste vier nummers zijn ultrakort en laten een band horen die zich helemaal laat gaan richting hardcore. Ik dacht zelfs wat aan het nevenproject Go Ahead And Die welke vorig jaar verscheen.  ‘Soulfire’ is hermixt tot een serieuze brok industrial. ‘Under The Sun’ is nog zoiets dat totaal niet past in het Soulfly repertoire en waar de doom kant wordt uitgegaan. Het klinkt rauw maar puur en is best een goed nummer. Nog een opvaller is Umbabarauma (World Cup Mix) dat werd herwerkt tot een meeslepende stukje met heel wat techno. Er wordt afgesloten met Berimbau Jam, het authentiek snaarinstrument waar Max live op speelt.

Richtprijzen beginnen aan 35 euro voor de vijf dubbele cd-box en gaan tot 169 euro voor de megabox met daarin acht vinylplaten.