Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sortilège – Métamorphose
High Roller Records
Release datum: 17 november 2023
Het is dan ook teleurstellend om te moeten  constateren dat deze release geen extra’s biedt in de vorm van outtakes, demo’s of livetracks
8/10
Erik Boter I 3 november 2023

Sortilège is een Franse heavy metal band die in de jaren tachtig gold als een belofte en in landen als het thuisland, Duitsland, en zeker ook Nederland een cultstatus opbouwde in die tijd. Ik kan mij nog herinneren dat de band in mijn jaren als jonge twintiger regelmatig in rockbladen terug te vinden was en zelfs concerteerde op het Earthquake Festival in Kaatsheuvel in 1984. En dat terwijl de groep liedjes in hun moerstaal bracht, dus Franstalig, net als hun tijdgenoten Trust.

De groep bracht drie albums uit in die jaren: het titelloze debuut in 1983 (eigenlijk een mini-album dat verscheen bij het Nederlandse Rave-On Records), ‘Métamorphose’ volgde een jaar later en ‘L’Armes De Héros’ was de voorlopige zwanenzang in 1986. De groep kwam in 2019 opnieuw bij elkaar en anno 2023 is zanger Christian Augustin nog het enige originele bandlid. In 2021 kwam ‘Phoenix’ op de markt, dat voor het grootste gedeelte bestond uit opnieuw opgenomen klassiekers. ‘Apocalypso’ verscheen eerder dit jaar bij het Braziliaanse Hellion Records.

High Roller brengt nu de klassieke Sortilège albums opnieuw uit. De negen tracks op ‘Métamorphose’ hebben allemaal een remaster gehad, wat ervoor zorgt dat de nummers iets lekkerder klinken. Voor het complete geluidsbeeld is de originele mix van het album aan het CD schijfje toegevoegd, zodat je zelf het verschil kunt bepalen.

Anno 2023 klinkt een album uit 1984 natuurlijk niet actueel. Je moet deze release dan ook meer zien als een manier om tegen een normale prijs je Sortilège collectie compleet te krijgen. De band klonk 40 jaar geleden vrij rommelig, al kun je door al dat gerammel heen wel degelijk horen waarom ze in het metalwereldje geliefd waren. Overigens is Sortilège blijkbaar een dankbare band om opnieuw te releasen. ‘Métamorphose’ werd al eerder heruitgebracht in 1988, 1997, 2007, 2017, 2019 en 2022. Het is dan ook teleurstellend om te moeten constateren dat deze release geen extra’s biedt in de vorm van outtakes, demo’s of livetracks. Blijkbaar heeft Augustin niets meer op de plank liggen uit die tijd, of liggen de rechten van het materiaal gecompliceerd. Afijn, wanneer je nog bezig was met het completeren van je Sortilègeverzameling, is aanschaf van deze heruitgave het overwegen waard. Ook als je in de auto op weg naar je Franse vakantieadres eens iets anders wilt dan de geijkte chansons van Jaques Dutronc en Michel Sardou, dan is Sortilège een “bonne alternative”.