Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Somnus Throne – Somnus Throne
Burning World Records
Release datum: 23 oktober 2020
“Qua riffs en tempo (het album heeft slechts eenmaal een versnelling) ben ik het met die vergelijking eens, maar daar stopt het wel.”
7/10
Bart Meijer I 08 oktober

Somnus Throne (Troon van Slaap) is een nieuwe band in het stoner/doom genre en dit gezelschap is afkomstig uit verschillende delen van de Verenigde Staten. Hun gelijknamige debuutplaat bestaat uit vier nummers en een intro, maar is goed voor zo’n drie kwartier luisterplezier. Dan weet je ongeveer in welke hoek je moet denken.

Langgerekte, zware nummers waarin het geluid zo stroperig is dat, als je al niet uit jezelf zou blijven luisteren, je er gewoon aan vast zou blijven plakken. De riffs zijn langzaam en herhalend en zullen de stoner fan bekoren. Somnus Throne speelt de zwaardere variant van dat genre en wellicht denk je dan aan bands als Sleep en Electric Wizard, die zij zelf ook als inspiratie opnoemen. Qua riffs en tempo (het album heeft slechts eenmaal een versnelling) ben ik het met die vergelijking eens, maar daar stopt het wel. Deze band klinkt namelijk minder rauw en een stuk gelikter dan voornoemde groepen.

Nee, dan vind ik dit meer de richting van bands als Bismarck en Monolord opgaan, met als verschil, en ik weet dat ik me nu op dun ijs begeef, dat Somnus Throne toch net iets frisser klinkt dan die laatst genoemde band. Ondanks dat ook dit een enorm, visceus brok geluid is, zijn de stukken sologitaarspel kenmerkend en interessant. Ook de zang klinkt lekker en is dan weer helder, dan weer dreigend laag. ‘Somnus Throne’ is een album van een band die goed op weg is een eigen, uniek geluid te creëren, maar er nog niet helemaal is. Het album is niet bepaald vernieuwend, maar is voor aanhangers van stoner en doom zeker de moeite waard.