Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sojourner – Perennial (EP)
Napalm Records 
Release datum: 4 juni 2021
“Bijgevolg is ‘Perennial’ een geruststelling dat de zee even woelig was, maar de storm is gaan liggen en aan de einder doemt nog veel moois op dat we van dit internationaal gezelschap kunnen verwachten.”
8/10
Vera Matthijssens I 8 juni 2021

Een jaar geleden bracht Sojourner het vorige (derde) album ‘Premonitions’ uit. Een atmosferische black metal plaat met veel etherische elementen waarmee de intrede bij Napalm Records verzilverd werd. Sindsdien is er blijkbaar veel gebeurd, want deze single – die enkel op vinyl en digitaal verschijnt – kan men beschouwen als een kennismaking met de nieuwe bezetting van Sojourner.

Zangeres Chloe Bray en bassist Mike Wilson zijn vervangen door respectievelijk Lucia Amelia Emmanueli en Scotty Lodge. Dan is ook Tom O’Dell nog ingelijfd als gitarist, waarschijnlijk omdat Chloe ook gitaar speelde. We kunnen de fans meteen geruststellen. Te oordelen naar deze twee nieuwe songs is er qua sound niets veranderd. Componist Mike Lamb (uit Nieuw Zeeland) staat nog steeds aan het roer als componist, terwijl gitaren en keyboards ook geen geheimen meer voor hem hebben, zanger Emilio Crespo is de trouwe dienaar achter de microfoon voor de ruwe stukken en Riccardo Floridia ondersteunt nog steeds alles met zijn kwieke drumspel.

‘Perennial’, de centrale track waarvoor ook een video opgenomen werd, gaat met sober pianospel van start, de uitval is meeslepend met grunts/screams van Emilio, terwijl nadien de hoge serene vrouwenzang ook aan bod komt. Geheel identiek aan eerder werk in feite, maar dat is dus goed nieuws. Het stuwende nummer heeft een piano intermezzo met etherische vrouwenzang en naar het einde toe is er cleane samenzang. Op de flipside (als we dan toch van een single spreken) bevindt zich ‘Relics Of The Natural Realm’ en dat is een knipoog naar ‘Heritage Of The Natural Realm’, het eerste nummer dat de band ooit schreef. Het is een kalmere song waarin de serene zang van de nieuwe zangeres centraal staat, omgeven door piano, synths en strijkers, pas later is er nog een wild gedeelte met grunts. Cleane mannenzang en relaxt gitaarspel zijn hier ook tot in de puntjes verzorgd. Bijgevolg is ‘Perennial’ een geruststelling dat de zee even woelig was, maar de storm is gaan liggen en aan de einder doemt nog veel moois op dat we van dit internationaal gezelschap kunnen verwachten.