Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sinister – Deformation Of The Holy Realm
Massacre Records
Release datum: 29 mei 2020
“Rap voortdenderende, brute, botte bijl death metal van het ouweschool soort.”
8/10
Sicktus I 18 mei 2020

Met de release van ‘Deformation Of The Holy Realm’ krijgt ‘Syncretism’ (uit 2017) z’n verdiende opvolger en mogen de Zuid-Hollandse death metal veteranen van Sinister hun veertiende langspeler bijzetten in de toch al goed gevulde trofeekast. Met een nieuwe bezetting op gitaar (Michał Grall horen we op het album het betere riff en zaagwerk de speakers uit blazen), maar nog met de zelfde drive als voorheen. Dat wil zeggen de drive om rap voortdenderende, brute, botte bijl death metal te produceren, van het ouweschool soort. No nonsense, antrappen die bak, hakken en zagen!  

Na het sfeervolle intro gooien de eerste drie tracks het tempo direct in een lekkere versnelling. Op de tracks op het middendeel van de plaat neemt men soms ook wat gas terug, met hier en daar heerlijke tempowisselingen. Met name ‘Scourged By Demons’ en ‘Unique Death Experience’ springen er wat dat betreft echt uit en gaan van wild om zich heen rossende beuker naar een meer midtempo nekkenbreker (en weer terug, want het gas effe goed opentrekken is toch meer de eerste natuur van de mannen). Ook afsluiter ‘The Ominous Truth’ (het outro even niet meegerekend) verkiest zwaar boven snel.

De zang van Aadop ‘Deformation’ is gevarieerd, hier en daar aangevuld met een dubbele growl eroverheen. Verspreid over het album steken zo nu en dan wat koortjes en toetsen / orchestrale stukken de kop op, om net even een extra laag toe te voegen. Drummer Toep haalt als vanouds een hoog niveau; snel, hard, strak en roffelt de boel met rappe fills vakkundig dicht. Mijn persoonlijke favoriete track is misschien wel ‘Suffering From Immortal Death’, op de één of andere manier een track die prima past bij de rest van het album, maar met name qua (lead) gitaarwerk net even buiten de lijntjes kleurt en daardoor (in positieve zin) opvalt. De drie kwartier speelduur van de plaat vliegt in feite voorbij – en dat is doorgaans een goed teken.

Kortom, weer een uitstekende plaat van de mannen, die (zodra er weer live concerten aankomen) het nog moeilijk gaan krijgen bij de keuzes voor de setlist! ‘Deformation Of The Holy Realm’ komt uit op CD en LP (met fraaie klaphoes en op diverse kleuren vinyl).