Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Silent Call – Windows
Rockshots Records
Release datum: 11 oktober 2019
Tekst: Leon Vonk – 13 oktober 2019
“De band maakt muziek die doet denken aan bands zoals Symhpony X en Evergrey, maar dan met iets meer heavy metal invloeden.”
7.3/10

Fans van Silent Call hebben slecht nieuws gekregen want na het nieuwste album ‘Windows’ zal er geen nieuw werk meer van ze uitkomen. De band bestaat nu vijftien jaar en bracht in die tijd drie albums uit, helaas wisten de mannen geen potten te breken. Na het vorige album ‘Truth’s Redemption’, uit 2014, werd zanger Göran Nyström aangetrokken ter vervanging van Andi Kravljača. Gesterkt met een nieuwe zanger, en de wetenschap dat ze daarna zouden stoppen, heeft de band nog een keer alles uit de kast getrokken voor het de nieuwe plaat.

De band maakt muziek die doet denken aan bands zoals Symhpony X en Evergrey, maar dan met iets meer heavy metal invloeden. Hoewel de band misschien niet het niveau haalt van de eerder genoemde bands is ‘Windows’ zeker niet slecht. De composities zijn best wel okay en vrij toegankelijk, er staan weliswaar geen krakers op maar ook geen slechte liedjes. Productioneel klinkt het wat dun maar dat is niet echt storend, en is ook wel typisch voor het genre, de mix en master zijn niet voor niets door Rich Hinks (Annihilator) onder handen genomen. Ook instrumentaal valt er weinig aan op te merken, er wordt goed gespeeld en het klinkt allemaal strak, dus de basis is gewoon dik in orde. En de zang? Ja, eigenlijk is de zang ook wel in orde, echter Nyström is niet wat je zegt een fantastische zanger. Ik denk dan ook dat een écht goede zanger wel een verschil had kunnen maken, hoewel het zeker niet zo is dat hij beroerd zingt. Het is eerder dat zijn zangstijl en melodieën mij niet warm kunnen doen lopen. Het album begint nog even met lage, melancholische vocalen die op zich wel interessant klinken maar deze gaat helaas al snel over in archetypische heavy power metal zang die ik al te vaak heb gehoord.

Eigenlijk kan ik het album samenvatten in één zin; een leuke plaat maar niets bijzonders. Als deze toevallig opstaat zet je hem niet uit, maar het is zeker niet het eerste waar aan je aan denkt als je voor je platenkast staat. Ik denk overigens wel dat metal fans die misschien wat minder kritisch zijn dan ik ‘Windows’ heel goed kunnen waarderen, dus een luisterbeurt zou ik zeker aanraden. Jammer dat ze stoppen maar wat mij betreft geen groot gemis.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.