Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Siberian Tusk – Reapers By Trade
Hidden Noise Records
Release datum: 16 december 2022
“Hebben ze in Noorwegen ook woestijnen?”
8/10
Erik Boter  I 16 december 2022

Stoner Rock begint steeds meer een belangrijk en invloedrijk genre te worden in het (hard-)rock wereldje. Misschien dat het met ouder worden te maken heeft, maar als ik naar mezelf kijk vind ik stoner ook een steeds leuker subgenre te vinden. Het kent, als het goed is, een bepaalde lekkere groove, het hoeft allemaal niet zo perfect uitgevoerd te zijn en het brengt op momenten een bepaalde rust met zich mee.

Het beeld dat je erbij kunt verzinnen heeft vaak te maken met sterke drank, warm weer, zweetgeur en de zuidelijke staten van Amerika. Dat goede stoner niet altijd uit de Verenigde Staten hoeft te komen bewijst de band Siberian Tusk, die met ‘Reapers By Trade’ namelijk een prima stoner album afleveren vanuit de fjorden in Noorwegen. Noord- Europese stonerrock dus en dat kan natuurlijk prima. Twee jaar terug bracht de band in eigen beheer het debuut ‘Save My Soul’ uit.

De nummers op ‘Reapers By Trade’ zijn zonder uitzondering gebouwd op meeslepende drum-, bas- en gitaarriffs waarbij de heerlijke rollende noten van de  basgitaar van Inge Morten vaak een hoofdrol mogen spelen. De vier snaren staan ook lekker vooraan in de mix wat de swingbaarheid van de tracks zeker ten goede komt. Luister maar eens naar het lekker voortslepende ‘Fucked Up’ of het bluesy (logisch) ‘Reaper Blues’. In ‘Desert Sun’ (hebben ze in Noorwegen ook woestijnen?) zijn het juist weer de (gedubbelde) gitaren die in positieve zin de meeste aandacht opeisen.

De tien tracks op het album hebben wel allemaal zo’n beetje hetzelfde tempo waardoor de verveling er in kan sluipen bij de luisteraar na een paar nummers. De band bewaart het lekkerste voor het laatst want het album sluit af met het lekker tegendraadse ‘Word To The Wise’. Vooral de slaggitaarpartijen van Begil en Kent Rune zijn erg goed bedacht en klinken geweldig.

Die tegendraadsheid vind ik ook terug in het hoesontwerp van het album, want in niets zie ik de link met het genre waarin de band opereert. Had de platenmaatschappij het artwork nog ergens slingeren? Of is er echt over nagedacht? Wie zal het zeggen. Liefhebbers van het genre raad ik zeker aan ‘Reapers By Trade’ even op te snorren.