Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Shinedown – Planet Zero
Atlantic Records
Release datum: 1 juli 2022
“Wat mij betreft muzikaal en tekstueel tot nu toe de plaat van het jaar”
9.5/10
Henk Biesterveld   I 19 augustus 2022

Shinedown heeft de coronapandemie aangegrepen om eens een flink maatschappijkritisch album te schrijven. Verpakt in een dystopisch conceptalbum over ‘Planet Zero’. Het album trapt na intro ‘2184’ af met het razende tegen thrash aanleunende ‘No Sleep Tonight’ Een wervelstorm van amper twee minuten maar wel een waar je gelijk wakker van bent. De al eerder uitgebrachte behoorlijk heavy titeltrack zet de zaak nog net even wat scherper waarna we in eerste intermezzo ‘Welcome’ horen wat er van ons verwacht wordt op deze planeet. Een computerstem tegen de achtergrond van een jaren 80 geluid heet ons welkom op een planeet waar iedereen geaccepteerd gedrag laat zien en waar gereguleerde klassen zijn. Belangrijkste van alles is echter dat we dag starten zonder boos te zijn.

Het volgende ‘Dysfunctional You’ vertelt de luisteraar dat het juist best ok is om gewoon jezelf te zijn in plaats van een leven te leiden zoals anderen verwachten of wat geaccepteerd is. Een mooie ingetogen song met een fraaie boodschap. ‘Dead Don’t Die’ gooit er dan vervolgens weer een portie gitaren tegenaan. Het nummer lijkt wel iets te veel op ‘Devil’ van het vorige album. De computerstem keert weer terug om ons te wijzen op het feit dat we gebruik kunnen maken van standaard ervaringen. ‘America Burning’ verhaalt echter over de bestorming van het Capitool na de laatste Amerikaanse verkiezingen (als ik het goed interpreteer) en daar was natuurlijk weinig standaard aan. Overigens een van de beste nummers van het album alhoewel je met een loep moet zoeken om ergens een zwakke plek te vinden op dit album.

De computer vertelt ons om niet te paniekeren aangezien deze planeet niet in brand staat. De prachtige ballad ‘Symptom Of Being Human’ haakt daar mooi op in door te verhalen over de relaties tussen mensen en dat daar niet alles goed in gaat maar dat nou eenmaal hoort bij ons mens-zijn. Maak je daar voorla geen zorgen om is de boodschap. ‘Hope’ tapt een beetje uit hetzelfde vaatje waarna wederom een intermezzo ‘ Clueless And Dramatic’ de heavy kant weer aanzet van Shinedown, lekker!  Wat volgt zijn nog een paar uitstekende tracks met ‘The Saints Of Violence And Innuendo’ als uitschieter.’What You Wanted’ sluit het album af in een stijl waarbij het orkest blijft spelen maar waarbij het duidelijk is dat het schip zinkende is als we zo doorgaan.

Met ‘Planet Zero’ heeft Shinedown een volgende stap gezet in hun carrière. Een zeer volwassen album over de huidige gang van zaken op onze planeet als het gaat om hoe we met elkaar omgaan en wat dat teweegbrengt. Wat mij betreft muzikaal en tekstueel tot nu toe de plaat van het jaar.